Annonce
Ringkøbing-Skjern

Flydtkjær om mastesag: Helt uhørt, at der er fiflet med uvildig rapport

Dennis Flydtkjær (DF) er meget utilfreds med, at afsnit er fjernet fra uvildig rapport om højspændingsmasterne, der skal gå tværs gennem Jylland. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Det er et stort demokratisk problem, at hverken borgere eller politikere kan have tillid til konklusionen i den rapport om højspændingsforbindelsen, som politikerne selv bestilte, mener Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær, der vil forfølge sagen.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Det kom ikke som den helt store overraskelse for folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF), at Jyllands-Posten i weekenden kunne afsløre, at et internationalt konsulentfirma blev bedt om at ændre i en uvildig rapport om den omstridte højspændingslinje fra Idomlund til grænsen.

I den endelige rapport fremgik det derfor ikke, at halvdelen eller op mod hele linjen kunne lægges i jorden, hvis det blev undersøgt nærmere. Og spørger man Flydtkjær, så har det hele tiden virket som om, Energinet er gået efter én konklusion.

- Det er helt uhørt, at der er blevet fiflet med rapporten, som jo netop var bestilt for at få en uvildig vurdering. Gennem hele forløbet oplevede jeg, at Energinet havde lagt sig fast på, at det kun var muligt at grave ledningerne ned nogle få steder. Scenarierne blev vildere og vildere og dyrere og dyrere, jo mere der blev spurgt til det, siger Dennis Flydtkjær.

Han deltog i de politiske forhandlinger sammen med Dansk Folkepartis energiordfører, fordi han som valgt i Vestjylland havde interesse i at følge sagen om højspændingsledningen tæt. Mange borgere og naturområder ville komme i klemme, hvis det blev besluttet, at den 170 kilometer lange strækning udelukkende skulle føres i luften.

De første meldinger fra Energinet var ifølge Flydtkjær, at det godt kunne lade sig gøre at grave ledningerne ned nogle få steder. Men som det folkelige pres steg, og politikernes spørgsmål blev flere, voksede Energinets forbehold, og prisen for en nedgravning blev hævet.

- Det virkede mistænkeligt, at en nedgravning blev mere og mere umulig ifølge Energinet, siger Dennis Flydtkjær.

Han lagde selv kontor til, da daværende energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og en stribe blå energiordførere blev enige om, at der skulle laves en uvildig rapport. Valget faldt på det canadiske konsulentfirma WSP, men det endte altså med, at der blev spændt ben for de udenlandske eksperters oprindelige konklusion.

- Det er en mindre skandale og et kæmpe demokratisk problem, når hverken borgere eller os som politikere kan have tillid til de rapporter, som bliver lavet. Jeg forstår slet ikke, hvorfor vi ikke måtte få den vurdering, at det godt kunne lade sig gøre at få ledningen i jorden. Det ville i sidste ende være op til politikerne, om man ville betale prisen for en nedgravning, siger Flydtkjær.

Personligt har DF'eren mistet tilliden til Energinet, og han er ikke i tvivl om, at afsløringen af, at afsnit i rapporten blev pillet ud, vil få konsekvenser.

- Vi kommer til at forfølge den her sag politisk, og det bliver vi helt sikkert ikke alene om, siger Dennis Flydtkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce