Annonce
Hvide Sande

Flydtkjær: Fint hvis Vattenfall helt dropper projektet

Dennis Flytkjær opfordrer til at gå i dialog med Vattenfall om at flytte møllerne eller helt droppe projektet. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Folketingsmedlemmet peger på, at havmølleparker i fremtiden kan opstilles uden statsstøtte, og at udviklingen endda går mod, at opstillerne vil betale staten for at få stillet et areal til rådighed for en møllepark.

Hvide Sande: - Nu har vi en helt ny situation. Nu er der luft til at få diskuteret, hvad vi så skal gøre.

Sådan siger Dennis Flydtkjær, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og modstander af de kystnære møller, oven på nyheden om, at Vattenfall udskyder opstillingen af Vesterhav Syd og Nord til 2023.

- Det er positivt, at opførelsen udskydes. Det åbner et vindue for at gå i drøftelse med Vattenfall og forligspartierne om at få møllerne placeret længere ude end de fire kilometer, siger Dennis Flydtkjær.

Kan denne udsættelse være forløberen for, at Vattenfall helt dropper projektet, tror du?

- Det vil jeg håbe, at de gør. Det vil være fint. Så skal der være en dialog om, hvad der skal til for at komme ud af kontrakten. Man kan også gå i drøftelse om, hvordan man kompenserer Vattenfall for det arbejde, de allerede har lavet med Vesterhav Syd og Nord. Der er vedtaget tre havmølleparker, men der er jo ingen garanti for, at det er Vattenfall, der vinder udbuddet. Og skulle staten beslutte at lave en fjerde havmøllepark som kompensation for at aflyse Vesterhav Syd og Nord, er der jo heller ingen garanti for, at Vattenfall vinder dén, siger Flydtkjær.

Han peger på, at havmølleparker i fremtiden kan opstilles uden statsstøtte, og at udviklingen endda går mod, at opstillerne vil betale staten for at få stillet et areal til rådighed for en møllepark.

- Vesterhav Syd og Nord koster staten og dermed elforbrugerne milliarder. Det kunne være en god forretning for staten, at parkerne bliver droppet, siger Dennis Flydtkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce