Danmark/Hvide Sande: I dag, onsdag, overtager Danmark ledelsen af den fælles europæiske mission EMASOH i Hormuzstrædet.
Det bliver markeret med en kommandooverdragelse i missionens hovedkvarter, hvor Frankrig officielt giver fanen videre til Danmark.
Dermed har Danmark det næste halve år kommandoen over flådemissionen Operation AGENOR, som er den militære del af missionen.
- Retten til fri sejlads er en afgørende værdi. Når den sættes under pres, skal vi som stor søfartsnation kæmpe for den. Den danske ledelse af Operation AGENOR er med til at understøtte danske maritime erhverv og understreger samtidig den tillid, der er til dansk forsvar, siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Konkret består opgaven blandt andet i at indsætte missionens maritime kapaciteter og koordinere samarbejdet med de øvrige regionale maritime aktører.
Stærke kompetencer
Helt konkret er det flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, der bliver leder af hele staben, der ud over det danske bidrag på 12 personer, består af stabsmedlemmer fra Frankrig, Belgien, Grækenland og Holland. Staben er fysisk placeret i det franske flådehovedkvarter i Abu Dhabi.
- Det er rigtig, rigtig vigtig, at vi i Danmark har stærke kompetencer til at løfte den opgave. Danmark får ros i alle lande for at have hamrende dygtige udsendte, der har fokus på at være konfliktløsende. Derfor er jeg også glad og stolt over, at vi kan sende Carsten Fjord-Larsen, der er det stærkeste kort, vi kan sende til den her typer opgaver, siger Trine Bramsen.
Optrappet konflikt
Den danske overtagelse af ledelsen af EMASOH kommer netop som den iranske revolutionsgarde har beslagt et sydkoreansk tankskib med den begrundelse, at tankskibet forurener.
Den iranske stat kræver dog i samme omgang, at Sydkorea frigør 7 mia. dollar (42,5 mia. kr.) iranske oliepenge, som er blevet indefrosset som en del af amerikanske sanktioner. Derfor er politiske kommentatorer enige om, at beslaglæggelsen sker for at sikre sig, at Iran står højt på dagsordenen for den kommende amerikanske præsident, Joe Biden.
- Sagen understreger, at truslerne i Hormuz-strædet er der, og at det er vigtigt at sikre retten til fri sejlads. Det er alle dybt afhængige af, og det gælder også Danmark, siger Trine Bramsen.
- Vi gjorde det godt i de fire måneder fregatten Iver Huitfeldt var i strædet. Det viser, at vi tager ansvar, og jeg vil ikke afvise, at vi igen kommer til at sende en fregat til Hormuz-strædet, siger Trine Bramsen.
Familie i Hvide Sande
Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, der i dag bor i Lyngby, blev den 1. maj i år udnævnt til Næstkommanderende ved Søværnskommandoen, der er flyttet sammen med hærkommandoen og Flyverkomandoen på Flyvestation Karup.
Det er i den funktion, han nu er blevet udvalgt til at lede missionen i Hormuz-strædet, fordi han også er chef for Danmarks taktiske stab.
Karrieren begyndte i Hvide Sande, hvor hans hustru også er fra, og hvor han stadig har familie på begge sider.
- Jeg blev født på Grønland, men kom til Hvide Sande, da jeg var omkring et år gammel, og jeg blev meget tidligt klar over, at jeg skulle gøre karriere på vandet. Derfor sejlede jeg også meget med sejlbåd, da jeg var ung, siger Carsten Fjord-Larsen, der i dag er 59 år.
- Jeg begyndte på officersskolen på Holmen i 1982. Siden har jeg blandt andet været i Frederikshavn og Korsør, og jeg har været leder af både patruljefartøjer, en korvet og fire fregatter, så jeg har en god baggrund for den nye opgave, siger Carsten Fjord-Larsen.
Han var blandt andet med under pirat-missionerne ud for Somalias kyst, og han har generelt stor erfaring i internationalt samarbejde.
Mange brudflader
- Vi er otte nationer i denne mission, der er så vant til at arbejde sammen i alle sammenhænge blandt andet i Irak og Afghanistan, at vi ubesværet kan glide ind og supplere hinanden. Missionen i Hormuz-strædet er ikke kompliceret i sig selv, men det er klart, at hele konteksten med mange forskellige aktører gør, at der er meget at holde øje med. Kerneopgaven er at holde øje med brud på normalbilledet, og der er mange brudflader lige nu med valg og nye administrationer i mange lande - ikke kun i USA, siger Carsten Fjord-Larsen.
Carsten Fjord-Larsen, flotilleadmiralDanmark har ledelsen i Irak lige nu, og fra i dag også ledelsen i Hormuz-strædet. Det er en cadeau til Danmark og viser, at vi er en troværdig partner.
- Med vores tilstedeværelse med fly og skibe kan vi være deeskalerende i konflikter. Det forsøger vi at omsætte i praksis. Vi taler med alle, er upartiske, og missionen følger FNs Havretskonvention. Det har vi i mine øjne haft succes med, og EMASOH er med til at afskrække enhver ulovlig aktivitet, der blokerer for skibsfartens frie bevægelighed, siger Carsten Fjord-Larsen.
- Danmark er verdens 5. største skibsfartsnation. Derfor skal vi naturligvis være til stede, og jeg synes, at det danske bidrag er fornuftigt. Danmark har ledelsen i Irak lige nu, og fra i dag også ledelsen i Hormuz-strædet. Det er en cadeau til Danmark og viser, at vi er en troværdig partner. Vi er da også blevet utroligt godt modtaget i Abu Dhabi, siger Carsten Fjord-Larsen.
Hormuz-missionen
Hormuz-missionen - forkortet EMASOH efter European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz - har til formål at skabe tryghed og sikkerhed for den globale skibsfart i Hormuzstrædet. Missionen blev iværksat på baggrund af en række sikkerhedsmæssige hændelser i 2019, hvor kommercielle skibe blandt andet blev udsat for angreb med sprængladninger.
Danmark har siden missionens oprettelse bidraget med stabsofficerer til hovedkvarteret, der tæller cirka 20 mand, og i efteråret 2020 var fregatten Iver Huitfeldt ligeledes udsendt til missionen.
Danmark har også en central rolle i missionens diplomatiske spor, der har til formål at facilitere dialog mellem forskellige aktører i regionen på begge sider af Hormuz-strædet og derved fremme tillidsopbygning og deeskalering.
Det diplomatiske spor ledes af den danske ambassadør Julie Elisabeth Pruzan-Jørgensen. Udover Danmark er også Frankrig, Belgien, Holland, Grækenland, Portugal, Italien og Tyskland en del af EMASOH.
Udover den militære del af missionen varetager Danmark også ledelsen af det diplomatiske spor i missionen. Der vil således være dansk ledelse på begge spor frem til midten af juli 2021.
Kilde: Forsvarsministeriet