Annonce
Kultur

Flot udstilling i Rådhushallen

Dette maleri af Majken á Grømma har titlen "Smålandsk klippe". Det måler 80x100 cm og kan købes for 9.000 kroner. Foto: Kaj Poulsgaard
Moderne, ekspressive og koloristiske malerier i Rådhushallen i Ringkøbing i januar.

Ringkøbing: I weekenden havde Kunstforeningen for Ringkøbing og Omegn, i samarbejde med Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger, ferniserien på en ny udstilling. Udstillingen med værker af Majken á Grømma vises til den 24. januar. Og den klæder virkelig Rådhushallen.

Majken á Grømma var autodidakt maler, keramiker og skulptør. Hun blev født i Roskilde i 1956 i Roskilde, og døde 59 år gammel i 2016. Hun boede og arbejdede i mange år og til sin død på Lyngvej 189 i Vig i Odsherred.

Som ung opgav Majken á Grømma efter nogle år et universitetsstudium og begav sig 25 år gammel ud i et professionelt liv som maler og et par år senere også som keramiker. Hun havde samme motivverden i keramikken som i maleriet på lærred og papir. Hendes malerier var moderne, ekspressive og koloristiske med landskabet som dominerende motiv.

I 1998 genopdagede hun Færøerne, og det gav anledning til eksperimenter hvor hun med en koloristisk, bred og dynamisk penselføring udviklede landskabet i sine malerier mod stadig større enkelhed - i kombinationer af færøske motiver, elementer fra danske og svenske skove og Odsherreds landskaber.

Som forlæg brugte hun fotografier, både klassiske og computer-manipulerede, og hendes materialer var primært akryl på lærred eller blandform på papir.

“Jeg søger drama overfor poesien, lethed overfor tyngde, mørke sammen med lyset. De yderste modsætninger i det samme værk,” skrev hun på sin hjemmeside.

Det er muligt at købe værker på udstillingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce