Ringkøbing

Flere vestjyder har adgang til lynhurtigt internet

Det seneste års udrulning af hurtigt internet kan ses i statistikken. 12 procent flere Ringkøbing-Skjernborgere kan få en 100 Mbit-forbindelser og flere vælger det til.

Ringkøbing-Skjern: Selv om Ringkøbing-Skjern fortsat ligger under landsgennemsnittet, så har flere det seneste år fået adgang til lynhurtigt internet.

Det viser den seneste opgørelser fra Energistyrelsen.

I 2016 havde 66 procent af boliger og virksomheder i kommunen adgang til en 100 Mbit-forbindelse. Sidste år voksede det antal til 78 procent. Tallene viser også, at flere danskere generelt vælger de hurtige forbindelser. Godt 21 procent foretrækker en hurtig forbindelse. Det er godt fire procent flere end i 2016.

Tallene kommer ikke bag på Jesper Lemming, der er leder af digital udvikling og kommunikation hos Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi er meget glade for, at flere får adgang til lynhurtige forbindelser. Det er helt som forventet, at udviklingen går i den retning. Den senere tid har flere selskaber i vores område stået for udrulning af hurtigere forbindelser, og det kan nu aflæses direkte, siger han.

Ringkøbing-Skjern Kommune har selv satset stort på at opgradere den digitale infrastruktur i kommunen. For nogle år siden gennemførte kommunen et opsigtsvækkende bredbåndsudbud og indgik en aftale til 70 millioner kroner om udrulning af fibernet i hele kommunen. Fodfejl i udbudsprocessen satte imidlertid en kæp i hjulet og aftalen måtte annulleres. Ringkøbing-Skjern måtte betale en erstatning på otte millioner kroner for kontraktbruddet.

Udrulningen er dog siden fortsat flere forskellige steder i kommunen.

Jesper Lemming understreger, at kommunen fortsat har fokus på at forbedre mulighederne for lynhurtigt internet.

- Behovet for data bliver ikke mindre. Derfor vil vi også fremover se på, hvad vi kan gøre for at borgere i vores byer, landsbyer og landdistrikter har adgang til højhastighedsinternet, siger han.

Om Ringkøbing-Skjern Kommune er parat til at gennemføre et nyt udbud er dog uvist. I efteråret gennemførte man en kortlægning, der skal tegne et præcist billede af, hvor borgerne lige nu har mulighed for at de hurtige forbindelser, og hvor der er huller.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce