Annonce
Ringkøbing-Skjern

Flere vælger ferie på fire hjul: Autocampere bliver mere og mere populære

Autocamperne har det meste af sommeren stået linet op i en tæt række ved Ringkøbing Fjord på havnen i Ringkøbing. Foto: Karina Lodberg
Der er stort potentiale i autocamperturisme, for både danskere og udlændinge har taget ferieformen på landevejen til sig de senere år - og coronaen hjælper med til udviklingen.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: De står linet op på havnen ved Ringkøbing. Store, hvide klodser på fire gummihjul, der lige nu holder stille.

Men med et øjebliks varsel kan autocamperne være på vejen og på vej til næste feriedestination.

Her er ikke noget med 14 dages forudbestilt poolhus ved Vesterhavet. I dag er det Ringkøbing, i morgen måske Stauning, Sæby eller Svendborg. Flere og flere danskere vælger nemlig at tage feriehuset med på landevejene i form af en autocamper - og coronaen har været med til at skubbe yderligere til den tendens.

På Ringkøbing Havn mærker havnefoged Niels Tarpgaard Nielsen ikke så meget til de flere autocampere på vejene. Der er ikke flere på stellpladsen på havnen, end der var sidste år på samme tid - men det skyldes måske kun det faktum, at der ikke er plads til flere.

- Det er fyldt helt op på pladsen, så det er ganske fint, siger havnefogeden.

Havde der været flere pladser til de store busser, så havde han dog nok godt kunnet få lejet dem ud, for der er flere autocampere i sommerlandet end tidligere.

Annonce

Autocampere i stejl stigning

Det bemærker man hos Autocamperrådet. Her tror formand Jørgen Nielsen, at den udvikling, der har været de seneste år, med flere danskere, der køber eller lejer en autocamper, er skubbet yderligere.

- Det ser vi specielt i år, hvor der ikke er mange, der rejser ud, men mange danskere bliver hjemme, siger Jørgen Nielsen.

Allerede før coronaen ramte, var salget på vej i vejret, og i 2019 blev der indregistreret 30 procent flere autocampere i Danmark end året før. I 2020 har stigningen dog været endnu mere markant, og i årets første tre måneder blev der indregistreret 61 procent flere nye autocamperen end samme periode året før. Det viser tal fra European Caravan Federation.

Annonce

Mange overnatninger

Også i Danmarks nabolande er autocamperferieformen i stigning, og Dansk Kyst- og Naturturisme vurderer, at der er stort turismepotentiale i det segment. Organisationen har fået lavet en undersøgelse blandt danske, tyske, norske, svenske og hollandske autocampister, som viser, at de i gennemsnit har 59-77 overnatninger årligt i deres autocamper.

- Når vi kigger på det gennemsnitlige antal rejsedage, så ligger autocamperbrugerne i den høje ende. Dertil spreder de deres ture på tværs af sæsonerne. For de danske autocamperbrugere gælder det, at langt størstedelen har ture både i Danmark og udlandet eller ture kun i Danmark. For de udenlandske går lidt under halvdelen af deres ture til udlandet. Det er nogle forhold, der gør autocamperbrugerne til en interessant målgruppe, siger senioranalytiker og udviklingskonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme, Henriette Mølgaard Hansen, i en pressemeddelelse.

Annonce

Det frie liv

Hos Autocamperrådet oplever Jørgen Nielsen desuden, at der er mange, der lejer autocampere i år for at se, om det er noget for dem.


Der er mange børnefamilier, der bruger den form for ferie i år i stedet for at flyve til udlandet. De prøver det og bliver måske bidt af det.

Jørgen Nielsen, formand, Autocamperrådet


- Der er mange børnefamilier, der bruger den form for ferie i år i stedet for at flyve til udlandet. De prøver det og bliver måske bidt af det, siger han.

- Det handler om det frie liv, det at køre, hvorhen man har lyst. Hvis det regner i vest, så kører vi mod øst, og hvis vi bliver enige, kører vi til venstre i stedet for til højre. Man har ikke en fast plads på en campingplads og har ofte ikke forudbestil noget som helst; hvis der ikke er plads, så kører man bare videre. Man kommer ud og ser en masse og har mulighed for at holde på almindelige parkeringspladser, så man kan komme tæt på seværdigheder og naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Debat

Problemulve har helt frit spil blandt husdyr

Annonce