Annonce
Videbæk

Flere kighoste-tilfælde: Også Nr. Vium-Troldhede Skole og børnehus ramt

Kighosteepidemien er nu nået til Nr. Vium-Troldhede. Modelfoto.
Skolen og børnehuset har lige som Lem Skole oplevet tilfælde af den frygtede hostesyge de seneste dage.

TROLDHEDE: Også forældrene i Troldhede og omegn opfordres nu til at lægge mærke til, om deres børn er ramt af den meget smitsomme infektionssygdom, kighoste.

Som Dagbladet skrev i fredags, har man på Lem Skole hidtil konstateret fire tilfælde af kighoste, to tilfælde i mellemtrinnet og to tilfælde i ældste klassetrin.

Nr. Vium-Troldhede Skole har nu også på sin hjemmeside lagt denne besked: "Vi har i skolen og i Troldhede Børnehus oplevet tilfælde af kighoste de sidste uger".

Og på Dagbladets Facebookside har artiklen om kighostetilfældene i Lem givet anledning til debat også om de tilfælde, der har været i Troldhede.

Dagbladet har kontaktet skolens ledelse for at høre, hvor mange tilfælde, der er tale om, men har ikke kunnet træffe skolelederen.

Kighoste er en ubehagelig sygdom, der giver voldsomme hosteanfald og endda opkastninger, men som kun regnes for farlig for spædbørn.

Langt de fleste spædbørn er vaccineret, men vaccinens virkning klinger af, når børnene er 10-12 år, og store børn - og voksne - kan derfor godt blive smittet.

Smitte overføres med luftvejssekret via hænder eller genstande eller ved dråber, der hostes ud i luften. Der er størst smitterisiko i forkølelsesstadiet. Efter de typiske hosteanfald er begyndt, aftager smitten gradvist og er svundet seks uger efter sygdommens start. Ved udsættelse for smitte kan børn i en periode blive raske smittebærere.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør forældre til børn i en daginstitution, hvor der er konstateret kighoste, være opmærksomme på, at deres børn kan være raske smittebærere, som kan smitte uvaccinerede søskende i spædbarnsalderen.

I disse tilfælde vil det være en god idé at kontakte lægen for at få rådgivning og eventuelt forebyggende antibiotisk behandling, da sygdommen kan være farlig for spædbørn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce