Annonce
Ringkøbing-Skjern

Flere i Ringkøbing-Skjern bliver vaccineret mod influenza

Fire ud af 10 ældre i Ringkøbing-Skjern Kommune bliver vaccineret mod influenza. - Jeg bliver vaccineret, for kan man undgå bare én omgang influenza, så er det jo reddet. Jeg føler mig ikke i stor risiko for at blive syg, men jeg bliver vaccineret ud fra en tanke om, at jeg ikke gider at være syg, siger 73-årige Jens Ballegaard. Foto: Jonas Kollerup
Fire ud af 10 borgere over 65 år bliver vaccineret mod influenza. Én af dem er Jens Ballegaard fra Ringkøbing. - Jeg bliver vaccineret, for kan jeg undgå bare én omgang influenza, så er det jo reddet. Jeg bliver vaccineret ud fra en tanke om, at jeg ikke gider at være syg, siger han.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Der er få ting mere ærgerlige end at blive sengelagt af en sygdom, man kunne have undgået.

Derfor kan gravide, folk over 65 år, kronisk syge og folk med svækket immunforsvar fra 1. november og frem til 15. januar gratis blive vaccineret mod influenza.

Det synes at være tankegangen i Ringkøbing-Skjern Kommune. På fire år er man gået fra at influenza-vaccinere hver tredje borger over 65 år til nu godt fire ud af 10 borgere. Det er positivt, lyder det fra læge i sundhedsstyrelsen, Miriam Colstrup Sommer.

- For de fleste er influenza forholdsvis fredelig, men hvis man tilhører en af de grupper, vi anbefaler bliver vaccineret, er det, fordi man er i en særlig risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, som for nogle endda kan være livstruende, lyder det fra Miriam Colstrup i en pressemeddelelse.

- Derfor er det rigtig godt at se, at flere ældre i Ringkøbing-Skjern Kommune får vaccinen. Vi ser generelt en stigning i vaccinationstilslutningen landet over, men vi skal arbejde på at stadig flere tager imod tilbuddet, siger hun.

Influenzavaccine

Det er gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis du er:

- Gravid og mere end 12 uger henne

- Over 65 år eller førtidspensionist

- Kronisk syg

- BMI over 40

- Alle andre kan mod betaling blive vaccineret hos egen læge eller ved et åbent vaccinationsarrangement.

- Det er muligt at blive vaccineret fra den 1. november frem til 15. januar.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Ældresagen

Annonce

Gider ikke være syg

Én af de borgere, der hvert år lader sig vaccinere for influenza, er den 73-årige tidligere folkeskolelærer Jens Ballegaard fra Ringkøbing.

Selvom han bor alene og dermed har minimal risiko for at blive ramt af influenza i eget hus, er han tre gange ugentligt afsted til korarrangementer med ”mange mennesker, der hoster og gør ved”. Når sidste strofe er sunget, går han også som vogter i byen, ligesom han og et par kammerater dagligt er afsted for at kigge på fugle i det fri.

Derfor var han heller ikke sen til at blive vaccineret som 65-årig, da hans datter, som er læge, opfordrede ham til det.

- Hun sagde til mig, at det var gratis, og at jeg skulle tage at få det gjort. Jeg havde nok gjort det alligevel, men det var lidt sparket fra hende, der fik mig afsted, siger Jens Ballegaard.

I de otte efterfølgende år har Jens Ballegaard ikke været ramt af det, der ligner influenza. Heller ikke, selvom han har passet både datter og børnebørn sidste år, da de var ramt af løbende øjne, hovedpine og feber. Om det skyldes et godt helbred, eller om hæderen kan tilskrives vaccinen alene, vil han ikke spå om.

- Jeg bliver vaccineret, for kan man undgå bare én omgang influenza, så er det jo reddet, siger Jens Ballegaard.

Ifølge Jens Ballegaard kræver det ingen tidsbestilling at blive vaccineret. Man møder bare op og stiller sig i kø.

Netop det med at føle sig mere rask og mindre udsat for sygdom, end man i virkeligheden er, har snydt mange. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at syv ud af 10 med et alvorligt influenzaforløb tilhørte risikogrupperne, herunder ældre over 65 år. Det kan meget vel skyldes, at flere føler sig så sunde og raske, at vaccinen er overflødig for dem, lyder det fra sundhedsstyrelsen.

Men Jens bliver vaccineret for en sikkerheds skyld.

- Livet er for kort til franske film, og livet er for godt til sygdom, siger han og griner.

Tre gange ugentligt deltager Jens i kor, han er vogter i byen, og så er han ivrig amatørornitolog. Her passer en sygdomsperiode ikke ind. - Jeg har mange gøremål med nogle venner, for eksempel at tage ud i naturen og nyde den, og jeg ville føle, at jeg gik glip af noget, hvis jeg var ramt af sygdom, siger Jens Ballegaard. Foto: Jonas Kollerup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce