Annonce
Alarm 112

Flere danske jøder har i weekenden oplevet antisemitisme

Væltede gravsten har ikke været eneste antisemitiske episode i weekenden, oplyser Det Jødiske Samfund.

Flere steder i Danmark har der i weekenden været forskellige antisemitiske episoder.

Det fortæller Det Jødiske Samfund i en pressemeddelelse, efter at der har været omtale af en hændelse i Randers, hvor en lang række gravsten på den jødiske del af en kirkegård er blevet væltet.

Men episoden var ikke den eneste antisemitiske af slagsen i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten.

I Silkeborg har en dansk-jødisk familie fået hængt en gul davidsstjerne mage til den, der blev brugt i Nazityskland, på sin postkasse.

I Aarhus har en anden familie oplevet noget lignende, ligesom der er flere andre episoder, lyder det fra Det Jødiske Samfund.

- At det sker lige præcis på årsdagen for Krystalnatten, er bevis på, at det tænkesæt, der førte til holocaust, eksisterer i 2019. Og at der er mennesker, som er parat til at gå til ekstremer for at føre denne menneskefjendske ideologi ud i livet.

- Det skal ses i denne historiske kontekst, og må derfor tages meget alvorligt, også selv om der heldigvis ikke er mennesker, der er kommet til skade, siger formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, i pressemeddelelsen.

Problemet med antisemitiske hændelser er langtfra nyt, og ifølge Det Jødiske Samfund blev der sidste år registeret 45 tilfælde mod 30 året før.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) tager stor afstand fra de antisemitiske hændelser. Han peger på to initiativer, der kan være med til at gøre noget ved problemet.

- Det ene er, at vi i Justitsministeriet har en god og tæt dialog med Det Jødiske Samfund, og de her hændelser giver selvfølgelig anledning til at overveje, om det, vi gør, er det rigtige, og om det er nok.

- Det andet er, at jeg har inviteret en række organisationer til en dialog om hadforbrydelser. På den måde kan vi forhåbentlig bedre finde ud af, hvad vi kan gøre for at forebygge, at den slags sker, og vi kan komme efter dem, der begår de her utroligt feje forbrydelser, siger justitsministeren.

Krystalnatten fandt sted natten mellem 9. og 10. november i 1938, hvor flere jøder blev dræbt af nazisterne.

Navnet henviser til de store mængder af glas fra knuste butiksruder, der lå i natten og glimtede som krystaller.

/ritzau/

Annonce
Link til pressemeddelelse fra Det Jødiske Samfund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce