Danmark

Flere betjente og hårdere straffe vejen frem

Søren Pape Poulsen

Tryghed: Jeg har nu været landets justitsminister i over to år. Målet har fra start af været klart: Det skal være tryggere at være helt almindelig dansker, og utrygt at være kriminel. Da jeg blev justitsminister i efteråret 2016, var det derfor også fuldstændigt afgørende for mig, at vi fik taget et opgør med tidligere tiders misforståede hensyn, hvor hensynet til gerningsmanden havde forrang for hensynet til offeret. Det har vi gjort op med, så vi nu hver eneste gang tager udgangspunkt i et hjælpe ofrene først. Gennem de senere år har vi fået gennemført en lang række politiske initiativer og lovforslag på retsområdet - særligt med offeret i centrum.

Med vores retfærdighedspakke har vi sørget for, at ofre for seksuelt misbrug nu kan få en markant højere kompensation. Og de, der har været udsat for overgreb som børn, har fået langt bedre muligheder for at retsforfølge offentlige myndigheder, som har svigtet deres ansvar. Det er tiltag, der understreger, at vi nu endelig sætter ofrene først - hver gang! Samtidig har vi gennemført en lang række strafskærpelser - blandt andet for indbrud, grov vold og digitale sexkrænkelser. Der skal ikke være noget tvivl om, at vi som samfund står på ofrene side.

Men trygheden starter og slutter med et stærkt og robust politikorps. For kort tid siden holdt jeg tale ved den første dimission af politielever i Fredericia nogensinde. Efterfølgende havde jeg æren af at tage det første spadestik til Rigspolitiets nye politiskole i Vejle. Besøgene markerer ikke blot en ny begyndelse for dansk politi. De markerer også det faktum, at der nu er det højeste antal politibetjente i Danmark siden år 2010. Ved udgangen af 2019 vil vi have over 11.000 politibetjente i Danmark. Vi har de seneste tre år optaget ca. 2.000 politielever. Og med bistand fra forsvaret og hjemmeværnet til bl.a. grænsekontrol og bevogtning har vi sendt ca. 250 betjente tilbage i egne kredse. Jeg er stolt over, at vi i dag har et stærk rustet politikorps, som er kommet tættere på borgerne. Det kommer særligt til udtryk ved de 150 betjente til det lokale og nære politiarbejde og samlet 400 lokalbetjente som følge af udspillet 'Nærhed og tryghed'.

Selvom politiet har været spændt hårdt for de senere år med grænsekontrol og terrorbevogtning, så har de også sat hårdt ind over for banderne for at sikre ro og tryghed i gaderne. Deres stålsatte indsats kombineret med nye redskaber i værktøjskassen har sat banderne under et markant pres. Det har medført, at der er omkring 440 bandekriminelle bag tremmer, hvilket konkret betyder, at en ud af tre registrerede bandekriminelle er bag lås og slå.

20 års fængsel for drab. 20 års fængsel for skyderi i det offentlige rum. Flere års fængsel og udvisning af Danmark for afpresning. Otte års fængsel for skyderi -og opholdsforbud i hele Aarhus Vest og Brabrand i 10 år. Det er blot nogle af de seneste domme mod bandemedlemmer, som blandt andet skyldes, at vi med bandepakke 3 indførte en række skærpelser af straffen for banderelateret kriminalitet. Konkret har det haft den betydning, at der er sket en stigning på næsten 50 % i den gennemsnitlige fængselsstraf pr. dømt bandemedlem fra 2015-2018.

Retspolitikken de seneste år med blå blok i spidsen har betydet det højeste antal betjente siden 2010, bedre forhold for ofre, 440 bandekriminelle bag tremmer og øget tryghed for danskerne.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Hjemme igen efter terrorbomberne: Vi føler os heldige

Annonce
Annonce
Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter

Erhverv For abonnenter

Få overblikket over VUC's problemer

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Tjek din lokale skole: Sådan er vaccinationsdækningen

Danmark

Tillidskrisen er slut: 20 procent flere piger takkede ja til hpv-vaccine sidste år

Danmark

Sundhedsminister: Egoistisk at fravælge mæslingevaccine