Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fleksjobbere skal fylde stort hul: Turismebranchen mangler hoveder og hænder

Oplevelsescentret Naturkraft er en af de turismeattraktioner, der ventes at kunne få stor glæde af fleksjobbere. Fra venstre er det organisationsudvikler Susanne Hermansen, Naturkraft, direktør Peter Sand, Naturkraft, Steen Lund, leder af Huset Venture, beskæftigelsesdirektør Kim Ulv Christensen og projektleder Hanne Splidsboel. Foto Poul Osmundsen.
Turistbranchen mangler medarbejdere; mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan være med til at løse problemet. Politikprojekt har givet 75 procent et turistrelateret job.

RINGKØBING: Turismebranchen her i kommunen har et kæmpestort problem: Hvordan sikrer man tilstrækkelig arbejdskraft til, at væksten i erhvervet kan fortsætte?

Et nyt pilotprojekt viser, at i alt fald en del af behovet kan dækkes af mennesker, der ellers befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Siden januar 2018 har 29 udsatte ledige været tilknyttet et forløb på Huset Venture, der skal ruste dem til at job i turismeerhvervet.

En delevaluering af det toårige projekt viser, at af de 20 der har gennemført forløbet indtil nu, er 15 kommet i job, alle i stillinger, hvor de varetager forskellige turistrelaterede arbejdsopgaver, fortæller projektleder Hanne Splidsboel.

Det giver en succesrate på 75 procent i forhold til at komme i job efter gennemførelse af forløbet, og det er højt, fastslår beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen.

For ham er det yderst interessante tal. Han skal nemlig bruge rigtig mange stillinger til fleksjobbere. I Ringkøbing-Skjern Kommune bevilges cirka 200 borgere hvert år et fleksjob.

- Vi har 1250 borgere i fleksjob her i Ringkøbing-Skjern Kommune, og af dem venter omkring 200 på et job, siger han.

Annonce

Mangel på fleksjob

Pilotprojektet har haft til formål at give kursusdeltagerne både teoretisk viden og praktiske færdigheder inden for turistbranchen og give dem mod på at arbejde med turister, fortæller Hanne Splidsboel.

- De lærer for eksempel om tysk, salg, afsætning, konflikthåndtering og stresshåndtering, siger Steen Lund, leder af Huset Venture, der har betydelig erfaring i at gennemføre den type kurser.

Kurset løber over fem uger, og efterfølgende skal kursisterne i praktik i fire uger, dels for at få afprøvet de færdigheder, de har lært, dels for så vidt muligt at sikre sig et job - noget der altså er lykkedes ganske godt.

Naturkraft spiller en stor rolle i baggrunden for ideerne i projektet; det kommende oplevelsescenter ventes at skulle bruge mange medarbejdere, når det åbner i sommeren 2020, og nogle af disse kan sagtens være fleksjobbere, fastslår direktør Peter Sand. Faktisk har Naturkraft som målsætning at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet.

Flere slags ansatte

Naturkraft er selvfølgelig stadig i etableringsfasen, og der er endnu ikke skabt en konkret model for samarbejdet om brug af fleksjobbere. Men Peter Sand fastslår, at for ham og Naturkraft ligger det sociale ansvar som en del af grundlaget.

Peter Sand kan også sagtens se, at fleksjobbere kommer til at fylde mere i fremtidens turismeerhverv. Det er karakteriseret ved at være sæsonbestemt, og derfor kræver det stor fleksibilitet.

- Vi har typisk nogle funktioner, der sagtens kan afgrænses. Om det er fleksjobbere eller for eksempel timelønnede unge mennesker, der udfører arbejdet, er egentlig lige meget. Virksomheder inden for turismeområdet kunne også "dele" arbejdskraft; vi er for eksempel en helårsattraktion, mens andre er mere sæsonbetonede, siger han.

Pilotprojektet kører videre nogle måneder endnu, og det er meningen, at erfaringerne skal bruges til at videreudvikle kursustilbuddet på Huset Venture, så også fremtidige fleksjobbere kan klædes på til en fremtid i turismeerhvervet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce