Skjern

Flødekartofler og fællesskab: Brugsen vil samle Borris

Dagli' Brugsen i Borris inviterer til fællesspisning, når de onsdag aften deltager i "Danmark taler samme" som den eneste butik i kommunen. Foto: Jørgen Kirk
Brugsen agerer samlingspunkt i bylivet, og nu vil man i Borris gøre mere for at udvikle byfællesskabet.

BORRIS: Samtalekøkken har oversvømmet de danske villaveje, men det er de færreste byer, der har en samtalebrugs. Men i Borris vil den lokale Dagli’ Brugs gøre deres til at starte samtaler mellem indbyggerne. Derfor inviterer den lokale brugs til samtalemiddag på onsdag.

Samtalemiddagen skal være med til at understrege, hvor vigtig en lokal købmand er for de mindre bysamfund, og så skal grillaftenen bringe byen endnu tættere sammen.

- Vi er et lille samfund, og jeg tænker, at vores brugs er mere end bare en Dagli’ Brugs; den er et sted, hvor man mødes i byen, og hvor forældrene snakker over frysedisken, laver legeaftaler og får idéer til et arrangement, siger bestyrelsesformanden for Dagli’ Brugsen Borris, Vibeke Ankjær.

Udvikle idéer til fællesskab

Mens gæsterne gumler på grillpølser, skal de gerne være med til at udvikle butikken og byen. For butikken agerer både vært for at få endnu flere af de lokale til at handle der, og for at byen skal udvikle byens sammenhold, som Vibeke Ankjær roser.

For hvis mødet for alvor skal være en succes, skal det det give idéer til, hvad brugsen og borgerne kan gøre for at fastholde og at udvikle livet i byen. Flere kundearrangementer som vinaftener eller bedre service til de ældre, som ikke selv kan handle, kan være nogle bud, men det hele behøver ikke at handle om brugsens forretning.

- Middagsgæsterne skal føle, der er plads til dem, og at der bliver lyttet til dem, så forhåbentlig får vi en masse gode input til arrangementer samt til Dagli´Brugsen og fællesskabet i byen som sådan, siger Vibeke Ankjær.

Grin er en succes i sig selv

Arrangementet er det første af sin slags i Borris og er den af Coops landsdækkende kampagne ”Danmark taler sammen.” Borris er den eneste butik fra lokalområdet, som er med i den første runde samtalemiddage, men om der deltager andre lokale forretninger til efteråret er endnu uvist.

Sikkert er det dog, de glæder sig i Borris. Her regner man med omtrent 30 deltagere til debuten.

- Jeg ved at der er opbakning til arrangementet, og at folk vil byde ind med alt det, de kan. Jeg tror, vi får en aften, hvor der bliver grint og delt stort og småt, og det er faktisk succes nok i sig selv, siger Vibeke Ankjær.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce