Annonce
Ringkøbing-Skjern

Se video af det første stik: Fjordparken fejrede corona-vaccinen med champagne og kransekage

Niels Kildahl-Høgh på 84 fik første stik på Fjordparken Ældrecenter. Læge Claus Kristensen førte kanylen. Foto: Johan Gadegaard
Torsdag blev omkring 550 beboere og et stort antal medarbejdere på kommunens 16 plejehjem og ældrecentre. Niels Kildahl-Høgh på 84 blev den første på Fjordparken og tog stikket i stiv arm.
Annonce

Ringkøbing: Flaget var hejst på Fjordparken Ældrecenter i Ringkøbing, for det var jo en historisk dag, som plejehjemsleder Birgitte Gyldenberg sagde, da hun torsdag kvart i et bød velkommen til borgmester Hans Østergaard og pressen i anledning af, at coronavaccinen var endelig var ankommet.

Byde indenfor kunne hun ikke, for de strenge coronarestriktioner gælder stadig, så borgmester og presse måtte tage ophold i vindfanget og vente.

Indenfor var praktiserende læge Claus Kristensen og sygeplejerske Anne Mette Andersen i færd med at gøre coronavaccinen, som netop var ankommet med bud fra regionen, parat.

- Den er ankommet i optøet tilstand, men vi skal vente på, den bliver varmere, før vi kan give den. Den skal opblandes med saltvand som ved andre vacciner, fortalte Claus Kristensen, der havde doser til i alt 78 injektioner.

Det var nok til at give de 36 beboere på Fjordparken og derefter beboerne på Holmbohjemmet i Kloster. Der var også doser nok til at give frontpersonalet på de to plejehjem, mens medarbejderne med mere tilbagetrukne roller må vente lidt endnu.

På Fjordparken havde et par beboere takket nej til vaccinen – det sker også, når influenzavaccinen tilbydes, fortale Gyldenberg.

Annonce

Fortrak ikke en mine

Niels Kildahl-Høgh på 84 fik æren af få det stik. Af hensyn til pressen og borgmesteren indvilgede han i at lade det foregå i forhallen inden for linse- og snakkeafstand.

Mens læge Claus Kristensen afsprittede Niels venstre arm, forklarede han, at Niels måske kunne opleve noget utilpashed om tre dage på grund af vaccinen. Og så stak han.

- Der var ikke meget reaktion dér, kom det anerkendende fra borgmesteren til Niels Kildahl-Høgh, der ikke fortrak en mine.

- Det var premieren, sagde Claus Kristensen, da kanylen var trukket ud.

Plejehjemsleder Birgitte Gyldenberg brød ud i et begejstret ”juhuu” og ”yes”, mens Niels Kildahl-Høgh tog det med ophøjet ro.

- Det gjorde overhovedet ikke ondt. Skulle jeg aldrig komme ud for noget værre, sagde han og blev spurgt, om vaccinen kommer til at ændre noget i hans liv.

Læge Claus Kristensen og sygeplejerske Anne Mette Andersen vaccinerede Fjordparken og Holmbohjemmets beboere og frontpersonale. Foto: Johan Gadegaard

- På kort sigt vil tilværelsen jo nok ikke ændre sig meget, for der går jo fjorten dage, inden vaccinen har dannet antistoffer, men på længere sigt bliver det en noget lettere omgang med besøgende, sagde han.

Annonce

Mere sikkerhed

Niels Kildahl-Høgh begav sig derpå ned i fællesarealet, hvor han og de øvrige beboere skulle observeres for eventuelle gener efter stikket. Samtidig kunne de glæde sig over, at der blev serveret champagne og kransekage.

Borgmester Hans Østergaard syntes også der var god grund til at fejre den store vaccinationsdag.

- Jeg forventer, det kommer til at betyde en hel del. Nu når beboerne ikke kan blive smittet af corona, giver det mere sikkerhed, så jeg har da et håb om, at når vi kommer relativt få dage frem kan åbne dørene mere til plejehjemmene. Det har jo været en af de trælse restriktioner, at dørene har været låst og kun de allernærmeste kunne komme ind. For de ældre selv og personalet giver det tryghed at vide, at smitten ikke kan komme ind, sagde han.

Annonce

Dem gamle hverdag

Leder Birgitte Gyldenberg og fem medarbejdere er allerede vaccineret. De var blandt de cirka tyve medarbejdere i kommunens ældrepleje, der onsdag fik mulighed for at blive vaccineret på vaccinationscentret i Herning sammen med de 40 borgere, der som de første blev udvalgt fra gruppen plus 65-årige hjemmehjælpsmodtagere. Næst efter plejehjemsbeboerne er de den mest sårbare gruppe.

Birgitte Gyldenberg forventer, at den gamle hverdag kan vende tilbage på Fjordparken, når beboerne om tre uger får vaccinen anden gang og derpå skulle være immune.


Jeg glæder mig til at få vores frivillige og pårørende ind igen. Det har været frygteligt her i julen at måtte sige, at ud af fire børn måtte kun de tre komme ind på besøg og kun to ad gangen

Birgitte Gyldenberg


- Jeg glæder mig til at få vores frivillige og pårørende ind igen. Det har været frygteligt her i julen at måtte sige, at ud af fire børn måtte kun de tre komme ind på besøg og kun to ad gangen, sagde hun.

Annonce

Coronatestet

Medarbejderne i kommunens ældrepleje er blevet coronatestet hver 14. dag, men det har ikke været nok til at holde coronaen totalt ude. Fjordparken har haft to tilfælde, men de ramte kom heldigvis igennem uden symptomer.

- Personalet har været bange for at smitte, men nu kan skuldrene falde lidt ned, for nu ved de, at beboerne er beskyttede, sagde Birgitte Gyldenberg.

Vaccinationen på de øvrige plejehjem blev foretaget af de øvrige praktiserende læger i hvert deres distrikt. Vaccinationen på plejehjem og ældrecentre i hele regionen har stået på hele ugen og forventes afsluttet i morgen fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Rotte-rekord i 2020: Se, om der var rotter i dit nabolag

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Annonce