Annonce
Skjern

Fjordens lunger skal have nyt ilt med forskning

Tanja Kaiser og Tove Urup Madsen tager på fjjorden til april for at forske i ålegræsset. Foto: Christian Baadsgaard

Konsulentfirmaet Landudviklerne, der bor i Innovest, skal over de kommende tre år finde nye måder at udbrede ålegræs på. Projektet er støttet med 1,3 millioner kroner fra Velux-fondene.

SKJERN: Skoleelever skal ikke have ret mange geografitimer inden de kender regnskovens betydning for kloden. Som det sig hedder, så er regnskoven Jordens lunger, men spørger man om ålegræssets betydning for Ringkøbing Fjord, så er der højst sandsynligt noget tavshed at spore i klasseværelset.

I fremtiden skal skoleeleverne derfor gerne kunne svare, at ålegræsset er fjordens lunger, og at det er med til at sikre fjordens biodiversitet. Konsulentfirmaet Landudviklerne, der har til huse i Innovest, har netop fået tildelt 1,3 millioner kroner af Velux-fondene over de næste tre år til at afprøve teknikker til at sikre en udbredelse af ålegræs. Forskellige faktorer har gjort, at ålegræsset ikke er så udbredt mere. Ofte har landbruget fået skylden, men det er unfair, mener Tanja Kaiser og Tove Urup Madsen, der ejer konsulentfirmaet. Med en baggrund som henholdsvis biolog og agronom, vil de gerne være med til at nuancere debatten om ålegræs og undersøge løsningsforslag.

- Det er så almindeligt at tale om naturpleje i det tørre, men ikke i det våde, siger Tove Urup Madsen.

Lige nu søger de om midler til et skoleprojekt, der kan tilknyttes hovedprojektet. Landudviklernes idegrundlag er nemlig at understøtte det gode liv i landdistrikterne, og det handler om at skabe forståelse for den natur, der omgiver borgerne. Alt hænger nemlig sammen i det store kredsløb, og derfor skal der også en folkelig forståelse til, for at skabe de bedste rammer for biodiversitet.

- Vi vil gerne give folk et stærkere forhold til økosystemet. At fjorden ikke bare er til for at surfe og sejle, men at der også er et liv i den, der er vigtigt. Dermed kan vi give folk en stolthed over at kende til livet i fjorden, forklarer Tanja Kaiser.

Vækst i rolige omgivelser

Forberedelserne er i gang til ekspeditionerne ud i fjorden, som begynder til april. Strømningerne i fjorden gør det nemlig svært for ålegræs-frøene at få fodfæste, og derfor skal forsøget tage ålegræsset op i kar. Når planten sætter frø, skal de plukkes af, inden de bliver smidt af, og de skal så sættes ud i biologisk nedbrydelige måtter, som lægges tilbage på fjordens bund, hvor man så skal undersøge, om det forbedrer vækstvilkårerne for ålegræsset.

Oversætter man det til almindeligt havebrug, svarer det til, at man skærmer nogle små planter af for vinden, indtil de gror sig stærke nok til at klare det, hvorefter de så plantes ud. Her skal vind bare erstattes med vand.

Projektet udføres i samarbejde med Miljøministeriet og Aarhus Universitet, og målet er, at det skal give en viden, som kan bruges i andre fjorde, der står med samme udfordringer. At det er et firma i Vestjylland, der har fået projektet i hus og skal stå for forskningen, skaber både stolthed og ydmyghed hos Landudviklerne.

Landudviklerne har tre år på bagen. Firmaet har mange forskelligartede opgaver, lige fra undersøgelser af østeuropæeres deltagelse i landsbylivet i Vestjylland og til projekter om stisystemer. Udover konsulent- og projektmagervirksomhed, arbejder firmaet også med fundraising.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce