Annonce
Ringkøbing

Fjerde minkfarm ramt af corona: Da de begyndte at hoste, var vi godt klar over, at den var gal

En af Niels Christian Poulsens minkfarme er nu blevet ramt af corona. Det er det fjerde smittetilfælde i Ringkøbing-Skjern. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I sidste uge kæmpede en af landets største minkavlere imod, at raske mink skulle slåes ned, fordi nabofarmen blev ramt. Nu er en af hans farme med 45.000 dyr ramt af corona.
Annonce

Højmark: Fødevarestyrelsen kan nu føje endnu en minkfarm til listen over corona-smittede i Ringkøbing-Skjern.

Det skete, da en af landets største minkavlere, Niels Christian Poulsens farm ved Højmark blev konstateret smittet torsdag aften.


Det er bestemt ikke rart at vide, at smitten hos os betyder, at andre skal af med deres mink. Det er noget, vi selvfølgelig er helt utrolig kede af.

Niels Christian Poulsen, minkfarmer


Tidligere er en farm ved Ølstrup og to ved Troldhede blevet ramt af coronavirus.

- Det kom desværre ikke helt bag på os. Minkene var begyndt at hoste lidt, så vi var godt klar over, at der var noget galt, siger han.

Annonce

Vi er kede af det

Alligevel er det en gigantisk mavepuster, at de mange dyr nu skal slås ihjel. Ikke mindst fordi den syge besætning udløser, at en anden af Poulsens farme må lade livet, og at yderligere to-tre farme i Fødevarestyrelsens afstandszone på 7,8 kilometer også bliver trukket med i faldet.

- Det er bestemt ikke rart at vide, at smitten hos os betyder, at andre skal af med deres mink. Det er noget, vi selvfølgelig er helt utrolig kede af, siger Niels Christian Poulsen.

I sidste uge kæmpede Poulsen med næb og kløer for, at raske mink skulle overleve, selv om farmene lå indenfor myndighedernes sikkerhedszone. Han krævede også langt bedre erstatningsordninger til de avlere, som blev tvunget til at slå deres besætninger ned.

Det betød, at han i første omgang nægtede Fødevarestyrelsen adgang til sine farme for at trække aflivningerne af de raske mink i langdrag. Det skete i håb om, at reglerne ville blive ændret.

Annonce

Opgiver kampen

Den kamp har Niels Christian Poulsen nu helt opgivet.

- Vi gjorde, hvad vi kunne. Men politikerne er tilsyneladende ikke interesseret i at anerkende, at der er tale om en helt ekstraordinær situation for vores erhverv. Jeg vil dog ikke afvise et retsligt efterspil, lyder det fra minkavleren.

Mink og corona

Der bliver avlet mink på 98 ejendomme i Ringkøbing-Skjern. Mange minkavlere har flere farme.

I sidste uge blev først to farme ved Troldhede konstateret smittet med corona, og efterfølgende blev en farm ved Ølstrup ramt af virus.

Udbruddene betød, at raske dyr på 18 minkfarme skulle slåes ned, fordi de lå indenfor den zone 7,8 kilometer, som Fødevarestyrelsen har udpeget på baggrund af smitten på minkfarme i Nordjylland.

Torsdag aften blev en farm ved Højmark konstateret smittet.

Ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside fredag var 134 af landets 1137 minkbesætninger ramt af corona.

Minkavleren vil nu hurtigst muligt have slået sine i alt 170.000 dyr fordelt på adskillige farme ned. Hvilke økonomiske konsekvenser det får, tør han endnu ikke sige noget om.

- Jeg ved, det kommer til at ramme os rigtig hårdt. Men vi aner reelt ikke, hvordan vi står lige nu. Jeg håber ikke, at det her bliver en afvikling af vores erhverv. Jeg skal tro på, at jeg kan starte op med nye besætninger. Men jeg ved det reelt ikke. Det er en meget belastede situation at være i, siger han.

Annonce

To farme tilbage

Selv om Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside afviser, at smitten kan komme fra fugle, så er Niels Christian Poulsen fortsat ikke i tvivl.

- Mågerne flyver fra farm til farm, og de spritter ikke fødderne af, inden de lander. Det er den eneste gode forklaring, jeg kan finde. Vi er meget omhyggelige med ikke at være på mere end én farm. Jeg er heller ikke i tvivl om, at det er dyrene, der smitter mennesker. Det er de, som er tæt på dyrene, der bliver smittet, mens deres familier ikke bliver ramt, siger han.

Niels Christian Poulsen har to farme ved Bur, som ligger langt fra smitten i Ringkøbing-Skjern. Nu krydser han fingre for, at de går fri af cornasmitten.

- Bliver farmene dér ramt, så ligger der 42 andre farme indenfor de 7,8. Det ville ikke være til at bære, siger Niels Christian Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Gør dig klar til store test-weekend: Regionen reserverer tusindvis af testtider til Ringkøbing-Skjern

Annonce