Annonce
Hvide Sande

Fiskeudstyr skal hjælpe fiskeriet i gang i Somalia

Kurt Berthelsen Christensen vil være en stor del af tiden i Somalia de kommende tre år.

Projekt. Kurt Berthelsen Christensen er leder af nyt projekt, der skal skaffe pirater i arbejde i fiskeriet.

Kurt Berthelsen Christensen fra Ferring er leder af et nyt projekt, der skal hjælpe fiskeriet i gang i Somalia.

Annonce

Projektet samler brugt fiskeudstyr i Danmark, som sendes til Somaliland, der er en nogenlunde fredelig part af Somalia.

Her skal detkomme de lokale fiskere til gavn. I dag bliver det første udstyr pakket i container på Århus Havn og gjort klar til afskibning.

Et af de store problemer er blandt andet heden i Afrika, der gør, at blandt andet sejlfisk og tun rådner op, inden fiskerne kan få dem afsat.

Derfor er første skridt i projektet at sikre, fangsten kan holde sig.

»På havnen i Berbera bygger vi nogle faciliteter op, så de kan behandle fisken. Vi sørger for is, køl og frys på havnen, så fisken kan sælges, inden den rådner,« siger Kurt Berthelsen Christensen, der er medstifter af foreningen Somali Fair Fishing.

Fiskere blev pirater

Det er en uafhængig dansk-somalisk NGO-organisation, der vil hjælpe fiskeriet i gang. Dermed håber organisationen at være med til at stabilisere landet og forebygge den pirateri, der de senere år har hærget på en del af Somalias kyster.

Pirateriet startede blandt andet på grund af overfiskeri.

De lokale fiskere kunne ikke følge med de effektive, men ulovligt fiskende fartøjer fra nabolandene, og derfor kastede de sig over pirateriet.

De senere år har det internationale samfund været massivt til stede med flådefartøjer for at forhindre piraterne i at overfalde de internationale handelsskibe, men det har også skræmt de ulovlige fiskefartøjer væk.

Derfor er meldingen nu, at der er mange fisk igen i farvandet. Nu skal man blot lære at fange og håndtere dem igen.

Tre vægte fra Thyborøn

Projektet har samlet brugt udstyr fra flere havne.

»Vi har fået udstyr fra Esbjerg, Færøerne og mange flere. Fra Thyborøn har vi blandt andet fået tre, store vægte fra auktionen,« fortæller Kurt Berthelsen Christensen.

Nu er organisationen i færd med at pakke den første 40 fods container, som indeholder mere end 10 tons udstyr.

Der er ikke tale om tilfældige donationen. Somali Fair Fishing har kortlagt de konkrete behov og indsamlet udstyr og midler fra virksomheder og organisationer.

Allerede nu er man i færd med at opstille fem kølecontainere og en ismaskine på havnen i Berbera.

Is med på havet fra august

Fra august 2013 kan fiskerne derfor få is med på havet, og de kan behandle deres fangster forsvarlig og køligt, så de kan sælge fisken videre til hovedstaden Hargeysia og andre større byer i Somaliland.

Udstyret er doneret af store danske og internationale virksomheder som Mærsk, Espersen A/S, Danish Crown, UASC og Falck ligesom mange mindre og mellemstore virksomheder og fonde støtter projektet med midler og udstyr.

Meget tid i Somalia

Ifølge Kurt Berthelsen Christensen er der store muligheder for at udvikle fiskeriet.

»Myndighederne vurderer, at der i dag blot fanges 2000-3000 tons fisk om året i hele Somaliland,« siger han.

Nedkølet eller frosset fisk kan derfor i større stil nå ud til de tre-fire millioner indbyggere i området. På sigt ligger området op til Ethiopien, hvor markedet skønnes at være endnu større.

Kurt Berthelsen Christensen vil de næste tre år tilbringe meget af tiden i Somalia for at starte projektet op.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Ringkøbing For abonnenter

Gnistens pædagoger er ildglødende rasende på Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce