Annonce
Hvide Sande

Fiskeskipper og minkfarmer: Ny minister skal finde ud af, om han vil tage livet af flere små erhverv

Jens "Buller" Frich mener, at striben af fødevareministre er blevet styret af deres embedsmænd. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Jens Frich krydser fingre for, at den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri får ryddet op og ryddet ud i embedsværket - og så skal han passe på det trængte fiskeri.

Hvide Sande: Han har prøvet det før.

Ni gange på 10 år har fiskeskipper og minkfarmer Jens Frich fra Hvide Sande skullet vænne sig til en ny minister i fødevareministeriet. Torsdag blev socialdemokraten Rasmus Prehn nummer 10 i rækken efter Mogens Jensens exit.

- Jeg kender ham slet ikke, gør du, spørger Jens Frich.

Annonce

På Folketingets hjemmeside kan man læse, at Rasmus Prehn er akademiker og har skrevet en bog om brune værtshuse i Aalborg – og så har han vist aldrig arbejdet med landbrug og fiskeri-området?

- Hm.

Hvilken slags minister håber du, Rasmus Prehn bliver?

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Der er brug for en stærk minister, der kan rydde op og rydde ud i de embedsfolk, der styrer det hele og har gjort det i årevis. Ministrene sidder så kort tid, at de ikke får tid til at sætte sig ind i tingene. Og embedsmændene gør alt for at gøre det svært for os at drive vores erhverv.

Hvad mener du?

- Der er masser af embedsmænd, der nidkært jagter os rundt med krav om mere bureaukrati. Det er blevet så kompliceret, at en almindelig fisker ikke kan finde ud af det. Da jeg fik coronasmitte på mine tre minkfarme, skulle jeg skrive under på en kontrakt for at få tempobonus for hurtig aflivning af minkene. Den var lavet sådan, at den var umulig at overholde. Jeg blev også ringet op af fire forskellige embedsmænd på én dag, der alle ville vide det samme. Det er jo tosset.

Hvilket råd vil du give den nye minister?

- Jeg ved ikke, om jeg har et godt råd. Han skal fyre departementschefen (fødevare- og miljøministeriet er blevet delt, så der skal ansættes en ny departementschef i Rasmus Prehns ministerium, red.), og så skal han skal sætte sig ind i sagerne. Den nye minister skal også finde ud af, om han vil tage livet af flere små erhverv, som sørger for masser af eksport. Det er slut for minkfarmerne. Men bliver fiskerne de næste? Der er udsigt til, at de tager 10 procent af vores fiskevand. Forskerne siger, der er masser af rødspætter, men vi fanger aldrig nogen. Jeg kunne blive ved.

Tror du, at en ny minister kommer til at gøre en forskel?

- Det er jeg nødt til at tro på. Han har jo ikke gjort noget endnu. Hvis han lytter til os og ikke gør som sine forgængere. De har hellere villet please EU end beskytte deres egne fiskere. Det gør ingen forskel, om ministeren er venstremand eller socialdemokrat. De overdynger os alle med det samme bureaukrati, som gør det umuligt for os at drive vores erhverv. Det er der nødt til at blive lavet om på. Som fisker og minkfarmer har man ikke behøvet at stille vækkeuret den seneste tid. Det har virkelig været hårdt. Da det kørte på de højeste nagler med minkene - mine tre farme var lige blevet smittet med corona - så blev jeg ringet op af fiskerikontrollen, som ville indberette os for 200 kilo torsk i Skagerrak. Man skal altså have en god psyke for at kunne tage det, siger Jens Frich.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Over tusind kroner for en tur på sygehuset: Ældre frygter kæmperegninger for flexture til Gødstrup

Annonce