Annonce
Hvide Sande

Fiskeskipper efter britisk valg: Vores skæbne ligger i andres hænder

Jens 'Buller' Frich afventer nu i spænding følgerne af torsdagens valg i Storbritannien. Som fiskeskipper er han medejer af en flåde på fem fiskefartøjer, der sejler ud fra Hvide Sande. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Fiskeskipper Jens Frich fra Hvide Sande frygter, at store dele af kystsamfundet bliver ramt, hvis Storbritannien - efter nattens klare valgsejr til Boris Johnson - slår en ring om eget farvand.
Annonce

Hvide Sande: Jens Frich har ikke holdt sig vågen natten lang for at følge udfaldet af valget i Storbritannien, for allerede sent torsdag aften kunne han godt se, hvor det bar hen ad.

I dag sunder fiskeskipperen fra Hvide Sande sig over, at det nu står klart, at Boris Johnson og partiet De Konservative har sikret sig en historisk stor sejr. En valgsejr, der meget vel kan få store konsekvenser for danske fiskeri:

- Det kan gå alle veje. Som fisker havde jeg helst set et ny-valg, så briterne blev i EU. Men vi må tage den herfra. Vores skæbne ligger i andres hænder, siger Jens Frich, der under valgkampen har oplevet Boris Johnson love, at 'fiskene skal tilbage til briterne.'

Allerede som 18-årig blev Jens Frich skipper på egen kutter, og i dag råder han - i kompagniskab med fire andre - over en flåde på fem fartøjer, der rundt regnet holder 40 ansatte beskæftiget.

Om sin værste frygt ved følgerne af det britiske valg siger Jens Frich:

- Jeg går ikke og frygter en hel masse. Men hvis vi bliver lukket ude fra at fiske i engelsk område, så har vi en helt ny situation. Så er der ikke plads til ret mange fartøjer, og så skal der træffes drastiske beslutninger i forhold til den flåde, vi har i dag. Så må vi lukke noget af det ned. Det er ikke sjovt, siger den vestjyske fiskeskipper.

Hvis vi bliver lukket ude fra at fiske i engelsk område, så har vi en helt ny situation. Så er der ikke plads til ret mange fartøjer, og så skal der træffes drastiske beslutninger i forhold til den flåde, vi har i dag. Så må vi lukke noget af det ned

Jens Frich, fiskeskipper, Hvide Sande

Annonce

16.000 arbejdspladser

Ifølge Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i interesseorganisationen Danmarks Pelagiske Producentorganisation, fanger danske fiskere hele 40 procent af deres fisk i britisk farvand, og det er derfor afgørende, at EU får indgået en fornuftig aftale med Storbritannien om det fremtidige fiskeri:

- Det er fuldstændig afgørende for de 16.000 mennesker i Danmark, der er beskæftiget med fiskeri eller fiskerirelateret arbejde, siger Esben Sverdrup-Jensen til DR Nyheder.

I Hvide Sande er Jens Frich helt enig:

- Det drejer sig om vores kystsamfund. Det er hele sektoren med auktioner og fiskefabrikker. En kutter fører mange arbejdspladser med sig, siger fiskeskipperen og tilføjer:

- Det bliver rart at få en ende på det, så vi ved, hvor vi står. Vi har levet i usikkerhed de seneste to-tre år. Vi håber, at vores danske politikere får indgået nogle gode aftaler, så vi fortsat kan holde gang i fiskeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Lørdagens coronatal: Otte nye smittede i Ringkøbing-Skjern Kommune

Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Annonce