Annonce
Hvide Sande

Fiskeriformand råber op: Nu er det lettere at skyde problemsæler - men der skal mere til

Det bliver fremover mere enkelt at få tilladelse til at skyde sæler, som angriber fiskernes garn. Tidligere skulle der søges en ny tilladelse hver måned, men i fremtiden skal tilladelsen kun søges en gang for hele året. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen, mener, at der skal gøres noget drastisk ved bestanden af sæler langs kysten i Nordsøen.

Hvide Sande: Den er ganske nuttet at se på, men danske fiskere har ikke meget godt at sige om sælen. Den går i fiskernes garn, æder fangsten og inficerer torsk med leverorm og parasitter.

- Erhvervsfiskeriet må råbe højt og forlange, at der også gøres noget ved sælerne langs kysten i Nordsøen. Ellers ender det med, at det kystnære fiskeri, som vi kender det, uddør. For fiskerne skal længere og længere ud med deres redskaber for at fange noget.

Sådan siger formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen, i en pressemeddelelse. Han er bestemt ikke imponeret af den nye sælforvaltningsplan, som Miljøstyrelsen netop har præsenteret.

Planen gør det blandt andet lettere for danske fiskere at få tilladelse til at skyde såkaldte problemsæler, men der skal mere til:

- Det er noget værre hykleri, at man sætter kamera på fiskerne, der fanger et par kilo torsk på en rejse, når man har sæler, der æder tusindvis af torsk. Man ved ikke præcist, hvor mange fisk sælerne æder. Men det er meget vigtigt at vide, hvor fiskerne fanger et par torsk. Man har heller ikke tænkt sig at gøre noget reelt ved sælerne. Det er stadig kun problemsæler, og de 40 sæler rundt om Bornholm, der må skydes. Eneste ændring er, at det er blevet lidt lettere at søge om at skyde dem, tilføjer Jesper Juul Larsen.

40.000 sæler i Nordsøen

Problemsæler er sæler, der ofte vender tilbage til de samme steder for at jage. Svenske undersøgelser tyder på, at det er en mindre del af populationen, som står for de fleste angreb på fisk, som sidder fanget i garn og på krogliner. Tilsvarende er der erfaring for, at det er nogle få individer af sæler, som finder ud af at gå op i åer for at jage gydefisk.

Der er estimeret et sted mellem 40.000 og 50.000 sæler i Østersøen, mindst det samme i Nordsøen og adskillige tusinde i de indre farvande.

Om den nye forvaltningsplan siger Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening:

- Det er en dråbe i havet, så problemet med sælen vil stadig vokse. I det store billede batter det ikke. Der skal en større indsats til.

Fiskerne hilser det velkommen, at det nu bliver lettere at få tilladelse til at skyde sælerne, men ifølge Danmarks Fiskeriforening er omfanget forsvindende lille. Vil man problemet til livs, så bør sælerne reguleres helt ned til en bestand på 10.000 - det bør være mere end rigeligt til at sikre, at sælen ikke er truet, mener foreningen.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Din mad bliver voldsomt dyrere: Landmændenes udgifter stryger gennem loftet - og det rammer indkøbskurven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce