Hvide Sande: - Alle var tilfredse med handelsaftalen med Storbritannien. Men det er fiskerierhvervet, der har betalt prisen for den tilfredshed.
Sådan siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmark Fiskeriforening. Han påpeger, at fiskerne blev lovet en hurtig kompensationsordning og en hurtig aftale om kriterierne for en flådetilpasningsordning.
- Men der sker intet, og Fødevareministeriet kan ikke give os nogle svar, fordi aftalerne om Brexit-reserven ikke er vedtaget endnu. Det er derfor ikke så sært, at fiskerne er frustrerede, siger formanden.
Svend-Erik AndersenAlle var tilfredse med handelsaftalen med Storbritannien. Men det er fiskerierhvervet, der har betalt prisen for den tilfredshed.
Fiskeskipper Jens Frich udtalte i sidste uge i Dagbladet, at han frygter at miste to ud af fire kuttere.
Om det går så galt, er det endnu for tidligt at spå om, men at der kommer til at ske en flådetilpasning, er Svend-Erik Andersen ikke i tvivl om.
- Norge har nu endelig skrevet under på en fiskeriaftale med EU, men kvoterne går ned med mellem 10 og 40 procent fremover. Det er derfor en meget alvorlig situation, vi står i. Derfor er der brug for både kompensation og en flådetilpasningsordning meget snart, så de tilbageværende fiskere kan få økonomi i fiskeriet, siger Svend-Erik Andersen.
- Det er også nødvendigt for følgeerhvervene, at der snart kommer en afklaring, siger Svend-Erik Andersen.
- Vi venter og venter på, at der skal komme en afklaring. Men det eneste, vi får at vide, er, at man søger en afklaring i EU-systemet, både om beløbet, og om, hvordan vi kan tilpasse flåden. Det er klart, at det er frustrerende - også fordi fiskeriet har haft et kvartal uden en aftale om fiskeri i norsk-farvand, og fordi de 1,1 milliarder kroner, der er tiltænkt som kompensation til fiskeriet, ikke dækker det tab, fiskerierhvervet lider, siger Svend-Erik Andersen.
Brexit-reserven
Danmark får 1,74 milliarder kroner i år fra en særlig EU-pulje, kaldet Brexit-reserven
Omkring 1,1 milliarder af de penge, som Danmark får, er tænkt som kompensation til fiskeriet
I Danmark er det særligt fiskerne, der bliver ramt af, at Storbritannien har forladt EU, da de fremover får ringere adgang til at fange fisk i britisk farvand
Det er endnu ikke besluttet, hvordan de 1,1 mia. kroner skal fordeles
Eksempler på de nye fiskerikvoter
Aftalen om kvoterne på de fælles forvaltede bestande mellem EU, Storbritannien og Norge er nu underskrevet. Det samme er de tre bilaterale aftaler mellem EU og Norge. Kvoterne skal dog først godkendes på det kommende ministerrådsmøde den 22. og 23. marts.
Eksempler på Danske kvoter:
Torsk i Nordsøen: Danmarks kvote falder med 20 procent.
Kuller i Nordsøen: Danmarks kvote falder med 2 procent..
Sej i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat: Danmarks kvote falder med 30 procent.
Hvilling i Nordsøen: Danmarks kvote er 31 procent højere end i 2020.
Rødspætte i Nordsøen: Danmarks kvote falder med 2 procent.
Kilde: Fiskeritidende.dk