Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fiskeriet i fjorden er sløjt: Ingen skrubber, få sild og coronaramte helt

Forårets fjordfiskeri har skuffet, men sildefiskeriet kan stadig nå at rette sig, mener Jørgen Lodberg. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Fjordfiskere melder om et skuffende forår – skrubber og sild svigter og coronaen har sendt prisen på helt ned.
Annonce

Ringkøbing Fjord: Det er egentlig ikke, fordi Alex Vejlgaard Hansen har den store tro på, at det kan betale sig – men onsdag eftermiddag er han alligevel sejlet ud med ”Ulla” til en position ud for Bork i den sydlige del af Ringkøbing Fjord for at sætte garn.

- Jeg har en tilladelse til at sælge til private, og de ringer hele tiden og spørger, om jeg har nogen skrubber. Og det har jeg altså ikke. Men nu er vejret fint i dag, så jeg kan ikke bruge dårligt vejr som undskyldning for ikke at sejle ud. Så jeg sætter garn, siger Alex Vejlgaard Hansen.

Forleden var der blot 20 skrubber fordelt på 16 garn.

- Skrubberne er en katastrofe. Det undrer mig, for der var godt med skrubber i efteråret, men nu er de forsvundet, og det er ligegyldigt, hvor man sætter garn, siger han.

Skrubbefiskeriet Ringkøbing Fjord er notorisk ustadigt og svingende år for år. Et højt saltindhold i vandet har tidligere fået skyld for et dårligt skrubbefiskeri, men nogen eksakt årsag til, at den velsmagende fladfisk af og til holder sig væk fra fjorden er aldrig påvist. Alex Vejlgaard Hansen vil da heller ikke begynde at kloge i, hvorfor der pludselig ingen skrubber er at fange.

Annonce

Helten helt nede i 15 kroner

Inden han sejlede ud med ”Ulla” deltog han onsdag i heltklækkeriets udsætning af 250.000 styk heltyngel. Udsætningen er nødvendig for at opretholde bestanden og fiskeriet på Ringkøbing Fjords yndede spisefisk. Også helten har haft et omtumlet forår, og årsagen er coronaen.

- Der er helt derude, men opkøberne har ikke kunnet sælge dem, da den ikke har kunnet eksporteres på grund af coronaen. Sidste år var helten oppe i 45 kroner kiloet, men i år har den været nede i 15 kroner. I dag kostede den 27 kroner, så prisen er på vej op igen, lige som den også er på tunger og pighvar, siger Alex Vejlgaard Hansen.

Fjordfiskerne betaler 7,5 procent af deres indtjening på helten til heltklækkeriet.

- Når man kommer ind med 100 kilo helt, betyder det jo meget, om man får den solgt til 45 eller 15 kroner, forklarer han.

Tal fra auktionen i Hvide Sande bekræfter situationen.

Siden nytår og frem til 20. maj er der i år blot landet 4.310 kilo helt. I samme periode sidste år var fangsten på 11.500 kilo – og i april og maj til dobbelt så høje priser.

Annonce

Masser af brandmænd

Fiskeriet efter den tredje store fjordfisk, silden, er heller ikke for godt i år, fortæller Jørgen Lodberg fra Hvide Sande.

- Jeg vurderer, at det er det halve i år i forhold til sidste år. Vi har så mange brandmænd i fjorden; der ligger et helt lag på bunden. Jeg kan ikke mindes, at det nogensinde har været så slemt. Sildene vil ikke være i bundgarnene, når brandmændene er der, og så render sildene ud igen. Der er også sæler og skarv til at jage dem. Silden er en stimefisk, og når den første kommer i åbningen, følger de andre med. De er ikke nemme at holde styr på, konstaterer Jørgen Lodberg.

Han forventer, at sildefiskeriet kan nå at rette sig. En god uge vil gøre meget ved det. Holder køligheden i vejret, kan fiskeriet vare en måned mere. Vindretningen afgør så, om sildene vil trække ind til kysten og gå ind i fjorden.

Og så der hornfisken - den traditionelle bifangst til silden.

- Prisen på hornfisken plejer at være fra fire til ti kroner kiloet. I år er prisen oppe på 12 til 22 kroner. Det er jo meget godt, men det er så gået helt i stå igen, siger Jørgen Lodberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce