Annonce
Mad og drikke

Fire vine til din kalender

Foto: Kenneth Klingenberg

Brødtekst

Annonce

Chip Dry White Port, Taylor’s, Portugal, Jyskvin.dk: 119,00 kroner (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Gylden vin med intens duft af tørret frugt, figner, valnødder, benzintank, kvæde, lys karamel, krydderurter og sved. I smagen har den en krydret tone med timian og salvie, nødder, lys karamel, sultanarosiner og en salt tone i afslutningen. Kroppen er stor, og vinen har en rund mundfornemmelse på grund af alkoholen og den sødme, som den trods alt også har - lidt som en koncentreret riesling med høj alkohol. Vinen er slank i forhold til de øvrige portvinstyper på grund af en tydelig syre. Forfriskende og et lyst indslag der vil overraske i årets mørkeste måned. Prøv at servere den blindt for gæster og få dem til at gætte på, hvad de drikker. Fire store stjerner.

10 Years Tawny, Graham’s, Portugal, H.J. Hansen/Vinspecialisten.dk: Tilbud 149 kroner/normalpris 200 (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Mørk teglstensfarvet. I duften er der rosiner, figner, svesker i lage og hasselnødder svøbt i nougat, og i munden venter et fyldigt bad i de samme aromaer - fulgt af en tydelig, oxideret smag skabt af den tid, som vinen har tilbragt på store fade inden aftapning. Det vil sige, at her er nødder og champignon, men også kandis og bitter orangeskal - smagene væver sig ind i hinanden. Et rart glas at slutte dagen på. Fire store stjerner.

2013 LBV, Quinta do Infantado, Portugal, Portugisiskvinkaelder.dk: 169,00 kroner (19,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Lillasort og uigennemtrængelig farve helt ud til kanten i glasset. Brombær, sort peber, mørke kirsebær og en parfumeret note af mørkrøde roser. Men også bacon, salt kød og jod, frisk muldjord, bitter tobak og brændt tændstik. Der er meget i gang her og nok at gå på opdagelse i. I munden er syren markant - hvis du kun kender portvin som en sød, medgørlig vin, får du revideret din opfattelse med denne LBV. Sødme har den selvfølgelig, og der er flere mørke bær og såmænd også et drys peber i smagen, men syren gør sammen med tanninerne (som dog er moderate), at vinen et godt stykke hen ad vejen opleves som en sød, men (alkohol)kraftig rødvin. Vellykket Late Bottled Vintage. Fem små stjerner.

2017 Vintage Port, Quinta do Crasto, Portugal, Portugisiskvinkaelder.dk: 395,00 kroner (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Uigennemtrængelig lillasort med farve der hænger på indersiden af glasset. Smuk bærfrugt i duften - mørke kirsebær, brombær og hyldebær parfumeret med rosenduft ogsvag salturt. Her er også jern og tør lakrids og ristet, tør kokos. I munden tager vinen handskerne af og smækker store tanniner ud i gummerne, fulgt af en syre der mener det alvorligt. Men frugten følger lige efter, og den er overmåde generøs og kærtegnende og sender dig for alvor på kurs mod en velsignet højtid med mørke bær og blommer, mørke chokolader med svulstigt hindbærfyld og så lidt muscovadosukker til at lukke munden på den sidste julesurmuler. Kan man give sig selv en smukkere julegave? Fem store stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce