Tarm

Fire landsbyer stifter forening bag klyngesamarbejde

Stiftende generalforsamling i klyngesamarbejde tirsdag 14. maj kl. 19 i Hemmet Kulturhus. PR-foto
Stiftende generalforsamling i klyngesamarbejde tirsdag 14. maj kl. 19 i Hemmet Kulturhus

Bork/Hemmet/Sdr. Vium/Lyne: - Det er ret enkelt. Sammen står vi stærkere - både når det handler om at tale med en stemme udadtil, for eksempel over for kommunen, og når det kommer til at udnytte hinandens styrker og bygge videre på de ting, der fungerer rigtigt godt lokalt.

Sådan siger John F. Jacobsen, der er formand for Sdr. Vium Sogneforening og med i styregruppen for Bedst mod West, i en pressemeddelelse.

Tre klynger i Ringkøbing-Skjern Kommune

Landsbyklynger er en model for landsbyudvikling, som skal understøtte samarbejder på tværs af landsbyer. Målet er, at vise nye veje til hvordan dette samarbejde kan skabe grundlag for det gode liv på landet. Kampagnen løber indtil udgangen af 2019 og er støttet af Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfonden.

Der er tre klynger af samarbejdende landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- VestRum: Hee, Hover, No, Stadil, Tim, Torsted og Vedersø

- Friskvind: Velling, Højmark, Lem, Dejbjerg og Stauning

- Bedst mod West: Bork, Hemmet, Sdr. Vium og Lyne

Fire landsbyer

Efter succesen Åben Landsby i 2017, hvor de fire landsbyer i fællesskab slog dørene op for at vise potentielle tilflyttere det gode liv på landet, var der ikke langt til at tage det næste skridt og gå ind i opstartsfasen i klyngesamarbejdet Bedst mod West. En fase, der har handlet om at få skabt fælles fodslaw på en række punkter, der giver mening for alle landsbyerne.

En af de seneste succeser i samarbejdet er bevillingen fra Realdania på 410.00 kroner til at skabe et fælles hus for de 279 unge mellem 16 og 23 år i klyngen. Der er kig på Nr. Bork gamle købmandsbutik som de fysiske rammer for unge på tværs af de fire landsbyer. Ungehuset skal indeholde alt fra fester, spilleaftener, onsdagshygge og sportsarrangementer.

- Vi er gode til at bruge hinanden, og det skal være endnu nemmere at krydse sognegrænserne - vel at mærke uden at det føles som en grænse. Det er noget, der falder de unge helt naturligt, og for os lidt ældre frivillige er det fantastisk godt, at næste generation også ønsker at involvere sig i arbejdet, siger John F. Jacobsen.

Stiftende generalforsamling

John F. Jacobsen håber, at rigtig mange borgere møder op til den stiftende generalforsamling, hvor der ikke er tilmelding, men til gengæld lovning på en kop kaffe, nyt fra arbejdsgrupperne og introduktion fra viceborgmester Søren Elbæk.

- Det er en fornøjelse, når mange gode kræfter slår sig sammen og arbejder for at styrke sammenhængskraften og fællesskabet i de mindre samfund, siger Søren Elbæk, viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce