Annonce
Læserbrev

Finanslov: Dyrere cigaretter er bekostelig symbolpolitik

Målet er sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland.

Læserbrev: Som konsekvens af den indgående finanslovsaftale mellem regeringen og dens røde støttepartier, vil en pakke cigaretter fra april næste år komme til at koste omkring 55 kroner og 1. januar 2022 stiger prisen yderligere til cirka 60 kroner for en pakke. I et svar til Folketinget fra Skatteministeriet fremgår det, at det konkret vil betyde, at grænsehandlen med cigaretter skønnes at stige fra 250 millioner styk til cirka 940 millioner cigaretter, når den forhøjede afgift er fuldt indfaset. I kroner og øre svarer det til en stigning med knap 1,2 milliarder kroner i 2022.

Dyrere cigaretter er i høj grad ulighedsskabende, da det rammer personer med små indkomster uforholdsmæssigt hårdere. Det ser den socialdemokratiske regering og de røde støttepartier imidlertid stort på, så længe målet helliger midlet. Og her er målet sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland. Dertil kommer, at dyrere cigaretter også vil medføre flere illegale cigaretter, hvor man ikke har den fjerneste anelse om, hvilke skadelige stoffer der måtte være i.

At rød blok tyer til formynderiske indgreb over for borgeren, der tilmed er skidt for detailhandlen og dermed danske arbejdspladser, er måske ikke verdens største overraskelse. Men at både Venstre og De Konservative bakker op om afgiftsforhøjelsen, er derimod. Det er i hvert fald ikke klassisk borgerlig politik, at man nu vil til at diktere, hvordan almindelige danskere skal leve deres liv eller for den sags skyld at gøre det dyrere at være dansker.

Annonce
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce