Annonce
Hvide Sande

Fin gave til museum: 126 år efter stranding kommer skibsklokke op at hænge hos Abeline

Takket være en donation fra Henning og Bente Korsgaard er klokken fra skibet 'Elisabeth Rickmers' nu at finde på Abelines Gaard syd for Hvide Sande. Foto: Ringkøbing-Skjern Museum
En skibsklokke, der blev solgt på en auktion i 1894, er netop blevet doneret til Ringkøbing-Skjern Museum og Abelines Gaard.
Annonce

Hvide Sande: Der blev handlet for store summer 8. marts 1894, da den danske stat afholdt strandingsauktion over skibet 'Elisabeth Rickmers' og dets vraggods.

Faktisk tjente strandfoged Christen Christensen så godt på auktionen, at han kunne stoppe med at arbejde og overlade sin gård til sin søn, Laurids Christensen, og hans hustru, Abeline.

Auktionen medførte, at de fleste spor fra strandingen ved Haurvig forsvandt fra vestkysten. 'Elisabeth Rickmers' originale navneskilt er dog fortsat at finde på Abelines Gaard syd for Hvide Sande, og det samme er et stort maghonibord fra skibet.


Under en sejlads 17 år senere - med det formål at hente en ladning ris i Ostindien - blev det tremastede fartøj ramt af en storm, og ved Horns Rev var det nær gået grueligt galt.


Nu vender også skibsklokken retur - takket være en fin donation fra ægteparret Henning og Bente Korsgaard.

Henning Korsgaards oldefar var blandt deltagerne på auktionen dengang for godt 126 år siden, hvor han investerede i skibsklokken, som han senere gav videre til sin søn i bryllupsgave. Han installerede klokken på familiens bondegård i 1912, og dér har den hængt lige siden.

Men nu er dette mindeværdige stykke vraggods altså atter at finde på Abelines Gaard, da Henning og Bente Korsgaard har valgt at give klokken til Ringkøbing-Skjern Museum.

Annonce

19 sømænd reddet i land

Historien om 'Elisabeth Rickmers' tager sit udgangspunkt i den tyske by Bremerhaven, hvor skibet blev bygget i 1877.

Under en sejlads 17 år senere - med det formål at hente en ladning ris i Ostindien - blev det tremastede fartøj ramt af en storm, og ved Horns Rev var det nær gået grueligt galt.

Det tremastede skib 'Elisabeth Rickmers' af Bremen strandede 12. februar 1894 ved Haurvig. Illustration: Ringkøbing-Skjern Museum

Men 'Elisabeth Rickmers' drev videre, og da kaptajnen så den jyske vestkyst, gjorde han et sidste forsøg på at redde skibet ved at lade ankeret gå. Kæden sprang dog, og det endte med, at skibet strandede ved Haurvig.

Besætningen på 19 sømænd blev reddet sikkert i land, hvor de blev tilbudt at overnatte på strandfoged Christen Christensens gård, der i dag kendes som Abelines Gaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Ringkøbing-Skjern Kulturcenter: Halvdelen af aflyste arrangementer kan gennemføres uden brud på coronaregler

Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Annonce