Ringkøbing

Festlig og alvorlig filmaften

De nominerede film blev vist ved flere gratis forestillinger i Ringkøbing Bio. Der var også gratis adgang til det store show onsdag aften. Foto: Filmby Aarhus
Det var fest i biografen onsdag aften, hvor der blev delt priser ud til eleverne bag vinderfilmene i konkurrencen Filmfest i Vest.

Ringkøbing: Den røde løber, smokingerne, "champagnen" og det gode humør var fundet frem, da der onsdag aften var prisuddeling i Ringkøbing Bio under filmfestivalen "Filmfest i Vest".

Men hvis man tror, at det kun var sjov det hele, så kan man godt tro om igen, for temaerne i vinderfilmene var alvorlige nok. De små film, der var skabt af op imod 500 af eleverne på skolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, havde temaer som stoffer, selvværd, racisme, stalking og naturligvis kærlighed.

Og formålet med det hele er skam også alvorligt nok.

- De elever, der har deltaget i forløbet med at skab film, har lært de mest basale greb, der gør dem kompetente til at producere film af en vis kvalitet. Det betyder forhåbentlig, at de ikke bare vil æde alting råt fra YouTube fremover, men i stedet vil reflektere over det, de bliver præsenteret for, siger filmkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, Rebecca Molders.

Det var den daglige leder af Ringkøbing Bio, Bjarne From, der fik ideen til festivalen, fortalte kulturchef Per Høgh fra scenen. Det var ham, der sammen med skuespiller og filmproducer Jannick Raunow fra Hvide Sande havde fået til opgave at åbne alle vinderkuverterne under showet.

Bag festivalen stod foruden Ringkøbing Bio blandt andet også Filmby Aarhus, Ringkøbing Skole, Ungdomsskolen og Ringkøbing-Skjern Kommune. Sammen har de gennem de seneste måneder stået for workshops, hvor de 500 elever og lærere i kommunens ældste klasser er blevet undervist i filmmediet som udtryksform.

Det var der kommet 96 film ud af, som en professionel jury med projektleder ved Filmby Aarhus, Erik Bjerre, stod i spidsen for.

- Filmene har et rigtig fint niveau, og det er helt på sin plads, at vi laver et lille show ud af det, hvor der er mulighed for at alle kan være med, og hvor der er fine præmier til vindere, sagde Erik Bjerre.

Filmen "A way to volunteering", der er skabt af elever fra The International i Vedersø, blev en af aftenens store vindere. Foto: Kaj Poulsgaard

Og vinderne er...

Prisen for bedste lyd gik til "Drugs", der først viste en meget glad narkoman, der dog ender med at hamre hovedet i gulvet med et hult brag.

Prisen for bedste fotografi gik til "Sliktyvene". Her fulgte moralen ikke de gænge normer, for tyveriet lykkedes - og altså tilmed i flotte farver.

Prisen for bedste iscenesættelse og bedste film gik til "Perspektiver", der blandt andet handler om racisme. Det var et hold fra The International, der stod bag den film.

Prisen for bedste instruktion gik til "Go lesbian - og go home", der handlede om kærlighed.

Lærerne, der inden forløbet med eleverne, havde været en tur i Filmby Aarhus for at lære om Point Of View-metoden (POV), havde naturligvis fået deres egen pris. POV sikrer, at filmene bliver velfortalte og interessante for et bredt publikum, og det havde lærerne bag "Det var Sørens" opfyldt til fulde. Filmen handler om en lærer, der kommer til at holde skole-hjem-samtale med de forkerte forældre. Den vakte en del grin i salen.

Prisen for bedste skuespil gik til "Tro på dig selv", der handler om en pige, der skal begynde på en ny skole.

Og så er vi kommet til en af aftenens store vindere, nemlig filmen "A way to volunteering". Den er skabt af elever på The International i Vedersø, og handler om en af skolens undervisere. Den vandt både prisen for bedste dokumentar og publikumsprisen.

Du kan se mere om filmfestivallen på www.filmfestivest.dk.

Der stod i øvrigt ikke kun film på programmet i biografen onsdag aften. Gruppen Talent Nord, der er dannet af elever fra Musikskolen, stod for underholdningen.

De dygtige filmskabere vandt i øvrigt billetter til biografen, hvor de kan se Jannick Raunows film "Lad de døde hvile" samt en VIP-tur til Filmby Aarhus.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce