Annonce
Indland

Festivalgæster er forvirrede over nye genanvendelige glas

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Det har været en "hård fødsel" for de nye vaskbare glas, som skal gøre Roskilde Festival mere klimavenlig.

På årets Roskilde Festival har gæsterne for første gang kunnet nyde deres kolde drikkevarer fra glas af genbrugsplastik.

Selv om initiativet er blevet taget godt imod, så har de nye glas i praksis medført megen forvirring og problemer.

Det fortæller Roskilde Festivals divisionschef, Lars Orlamundt.

- Overordnet set er det gået rigtig godt, men det har været en meget hård fødsel. Det har været en stor omvæltning både for vores gæster, frivillige og boder, siger han.

De vaskbare og genanvendelige glas er blevet til virkelighed i et samarbejde med fire af Danmarks største festivaler.

Festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn har alle - sammen med Roskilde Festival - afskaffet de to millioner glas af engangsplastik, som festivalerne hver især langer over disken hvert år.

Det har de gjort for at mindske mængden af affald, som tidligere år har rummet 20 ton affald fra engangsplastik.

- Til at starte med fik vi rigtig mange reaktioner fra folk, der syntes, det var vildt fedt, fordi vi gør noget.

- Men det er klart, at når de så kommer herud, og der er kø til boden, hvor man gerne vil aflevere sit glas, så tænker man over, hvor besværligt det kommer til at være, siger Lars Orlamundt.

Han tilføjer, at festivalen i det hele taget har oplevet, at det har været svært at guide gæsterne i forhold til, hvordan de skal bære sig ad med det nye system.

- At være i en sammenhæng, hvor man skal kommunikere til på den anden side af 130.000 mennesker, og man skal lære dem noget nyt. Det er virkelig, virkelig svært, siger Lars Orlamundt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce