Hvide Sande

Festival, frivillige og fed musik: Og festen fortsætter hele lørdagen

Martin Halkjær Kristensen fra FDF Hvide Sande var en af de mange frivillige, der var med fra morgenstunden for at gøre klar til familiefestivalen. Foto: Poul Osmundsen
Familiefestivlen Danmark Dejligst blev holdt i Hvide Sande i år.

HVIDE SANDE: Røgen fra bålet lod sig drive med vinden hen til Martin Halkjær Kristensen, der sad og bandt en splejsning foran brandbilen. FDF-skjorten havde pilte-lederen ikke nået at skifte til, efter at han som en af de mange frivillige om morgenen gjorde klar til lørdagens familiefestival Danmark Dejligst i Hvide Sande.

- Det var koldt i morges, så der var faktisk ingen af os, der nåede at skifte, fortæller han med et smil.

FDF Hvide Sande, der stod for snobrød og pandekager over bål, er blot en af de 29 foreninger og organisationer, der tager del i festivalen, hvor alle kan komme gratis ind, hvis blot de lader egen mad og drikke blive hjemme og køber forsyninger på pladsen i stedet for.

Overskuddet fra familiefestivalen går nemlig til de mange frivillige, der hjælper til med opsætning og oprydning.

Børnene kunne hygge sig med at lave pandekager og snobrød over bål hos FDF'erne. Foto: Poul Osmundsen

Noget godt for Hvide Sande

- Vi er nu ikke med for at få del i overskuddet. Det er mere for at gøre noget godt for Hvide Sande, støtte op om arrangementet og give FDF et godt ry, fortæller Martin Halkjær Kristensen, hvis trup kan mønstre ikke færre end 65 blåskjortede piger og drenge.

På pladsen nord for havnen byder lille scene på masser af debat om klimaet og foredrag om at være frivillig samt ikke mindst lokal musik fra bl.a. Karen Kousgaard, mens den store scene byder på tilsvarende større navne som Tamra Rosanes, Jokeren og Back to Back.

For børnene er der bål og brandbiler og for de sultne masser af lokalt produceret lækkerier, mens de kunne høre om foreninger og frivillige i kommunen.

Sidste år blev familiefestivalen Danmark Dejligst i Naturens Rige, der er en del af et landsdækkende koncept, holdt ved Bundsbæk Mølle, mens det til næste år bliver arrangeret af frivillige i Tarm.

0/0
Forsiden netop nu
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg