Annonce
Hvide Sande

Festival, frivillige og fed musik: Og festen fortsætter hele lørdagen

Martin Halkjær Kristensen fra FDF Hvide Sande var en af de mange frivillige, der var med fra morgenstunden for at gøre klar til familiefestivalen. Foto: Poul Osmundsen
Familiefestivlen Danmark Dejligst blev holdt i Hvide Sande i år.

HVIDE SANDE: Røgen fra bålet lod sig drive med vinden hen til Martin Halkjær Kristensen, der sad og bandt en splejsning foran brandbilen. FDF-skjorten havde pilte-lederen ikke nået at skifte til, efter at han som en af de mange frivillige om morgenen gjorde klar til lørdagens familiefestival Danmark Dejligst i Hvide Sande.

- Det var koldt i morges, så der var faktisk ingen af os, der nåede at skifte, fortæller han med et smil.

FDF Hvide Sande, der stod for snobrød og pandekager over bål, er blot en af de 29 foreninger og organisationer, der tager del i festivalen, hvor alle kan komme gratis ind, hvis blot de lader egen mad og drikke blive hjemme og køber forsyninger på pladsen i stedet for.

Overskuddet fra familiefestivalen går nemlig til de mange frivillige, der hjælper til med opsætning og oprydning.

Annonce
Børnene kunne hygge sig med at lave pandekager og snobrød over bål hos FDF'erne. Foto: Poul Osmundsen

Noget godt for Hvide Sande

- Vi er nu ikke med for at få del i overskuddet. Det er mere for at gøre noget godt for Hvide Sande, støtte op om arrangementet og give FDF et godt ry, fortæller Martin Halkjær Kristensen, hvis trup kan mønstre ikke færre end 65 blåskjortede piger og drenge.

På pladsen nord for havnen byder lille scene på masser af debat om klimaet og foredrag om at være frivillig samt ikke mindst lokal musik fra bl.a. Karen Kousgaard, mens den store scene byder på tilsvarende større navne som Tamra Rosanes, Jokeren og Back to Back.

For børnene er der bål og brandbiler og for de sultne masser af lokalt produceret lækkerier, mens de kunne høre om foreninger og frivillige i kommunen.

Sidste år blev familiefestivalen Danmark Dejligst i Naturens Rige, der er en del af et landsdækkende koncept, holdt ved Bundsbæk Mølle, mens det til næste år bliver arrangeret af frivillige i Tarm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce