Annonce
Hvide Sande

Festival får adgang til Tipperne: Kajakroere har udsigt til unikke naturoplevelser

Waterz Festival i starten af september byder blandt andet på tre unikke ture for kajakroere. Arkivfoto
Ved Waterz Festival i starten af september får kajakroere adgang til natur, der normalt er lukket for adgang.

Hvide Sande: Når Waterz Festival i weekenden 6.-8. september afvikles i og omkring Hvide Sande, byder programmet på unikke oplevelser for landets kajakroere - eksempelvis en sjælden aftentur ind i området Tipperne i den sydelige ende af Ringkøbing Fjord, hvor der normalt er lukket for adgang:

- Tipperne er et ungt landskab, der er opstået ved aflejring af sand og klæg øst for Holmslands klittange. Tipperne er med sine flade enge, åbne landskab og det lave vand i fjorden et af de vigtigste områder for ynglende engfugle og rastende trækfugle i Europa. For at forstyrre fuglelivet mindst muligt er der generelt adgangsforbud på Tipperne, men vi har fået en unik mulighed for at vise området frem, siger Kristian Rønn fra Waterz om turen, der fredag 6. september starter fra udmundingen af Nymindestrømmen ved Bjerregaard Camping.

Dagen efter er der afgang fra Pumpestation Nord, der stadig er aktiv, og hvorfra man har en af de smukkeste udsigter over Skjern Enge:

- Her fortæller Ringkøbing-Skjern Museums naturvejleder om landskabet og Skjern Ås historie, herunder udretningen og genopretningen. Herefter går vi ned til trækfærgen, hvor der fortælles om laksen og fuglelivet ved Skjern Å. Bagefter sættes kajakkerne i vandet og det bliver en utrolig spændende tur, hvor man kan se de vidtstrakte enge fortsætte så langt, øjet rækker, siger Kristian Rønn.

Annonce

Gratis at sejle med

Kristian Rønn glæder sig over, at flere lokale foreninger viser interesse for at samarbejde med Waterz i bestræbelser på at brede festivalen ud til hele kommunen.

Søndag 8. september rundes kajak-arrangementet af med en tur gennem slusen i Hvide Sande:

- Normalt er havneområdet helt lukket for kajaksejlads og stand up paddling, men i forbindelse med festivalen har vi fået tilladelse til at sejle denne unikke tur. Vi starter med at sejle rundt i havnen og får en god fornemmelse af den aktive fiskeri- og godshavn. Vi kommer blandt andet helt tæt på kuttere og offshore-fartøjer, lige som vi også kommer forbi auktionshallen, isværket og byens cafeer. Hvis vi er lidt heldige, så er der meget ofte også sæler i havnen, siger fortæller Kristian Rønn.

Det er gratis at deltage i de tre sejladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce