Annonce
Hvide Sande

Festival får adgang til Tipperne: Kajakroere har udsigt til unikke naturoplevelser

Waterz Festival i starten af september byder blandt andet på tre unikke ture for kajakroere. Arkivfoto
Ved Waterz Festival i starten af september får kajakroere adgang til natur, der normalt er lukket for adgang.

Hvide Sande: Når Waterz Festival i weekenden 6.-8. september afvikles i og omkring Hvide Sande, byder programmet på unikke oplevelser for landets kajakroere - eksempelvis en sjælden aftentur ind i området Tipperne i den sydelige ende af Ringkøbing Fjord, hvor der normalt er lukket for adgang:

- Tipperne er et ungt landskab, der er opstået ved aflejring af sand og klæg øst for Holmslands klittange. Tipperne er med sine flade enge, åbne landskab og det lave vand i fjorden et af de vigtigste områder for ynglende engfugle og rastende trækfugle i Europa. For at forstyrre fuglelivet mindst muligt er der generelt adgangsforbud på Tipperne, men vi har fået en unik mulighed for at vise området frem, siger Kristian Rønn fra Waterz om turen, der fredag 6. september starter fra udmundingen af Nymindestrømmen ved Bjerregaard Camping.

Dagen efter er der afgang fra Pumpestation Nord, der stadig er aktiv, og hvorfra man har en af de smukkeste udsigter over Skjern Enge:

- Her fortæller Ringkøbing-Skjern Museums naturvejleder om landskabet og Skjern Ås historie, herunder udretningen og genopretningen. Herefter går vi ned til trækfærgen, hvor der fortælles om laksen og fuglelivet ved Skjern Å. Bagefter sættes kajakkerne i vandet og det bliver en utrolig spændende tur, hvor man kan se de vidtstrakte enge fortsætte så langt, øjet rækker, siger Kristian Rønn.

Annonce

Gratis at sejle med

Kristian Rønn glæder sig over, at flere lokale foreninger viser interesse for at samarbejde med Waterz i bestræbelser på at brede festivalen ud til hele kommunen.

Søndag 8. september rundes kajak-arrangementet af med en tur gennem slusen i Hvide Sande:

- Normalt er havneområdet helt lukket for kajaksejlads og stand up paddling, men i forbindelse med festivalen har vi fået tilladelse til at sejle denne unikke tur. Vi starter med at sejle rundt i havnen og får en god fornemmelse af den aktive fiskeri- og godshavn. Vi kommer blandt andet helt tæt på kuttere og offshore-fartøjer, lige som vi også kommer forbi auktionshallen, isværket og byens cafeer. Hvis vi er lidt heldige, så er der meget ofte også sæler i havnen, siger fortæller Kristian Rønn.

Det er gratis at deltage i de tre sejladser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoleledere om folketingspolitikere: Et klart løftebrud!

Læserbrev: Regeringen går mod egne løfter, når den vil spare på erhvervsskoler og gymnasier. 28,9 mio. på erhvervsskolerne og 18 mio. på gymnasier: så meget vil Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Alternativet og Liberal Alliance spare om året fra 2021-2023. Dét vil ramme skolerne hårdt. Allerede nu er både erhvervsskoler og gymnasier hårdt ramt af det berygtede 2% omprioriteringsbidrag – en pæn indpakning af en årlig besparelse, der ikke kan undgås at tage en bid af kvaliteten af uddannelserne. Så glæden var stor, da vi kunne se, at denne besparelse var fjernet med finanslovsforslaget for 2020. Nuvel, selv den største optimist forventede nok ikke, at vi fik de penge tilbage, som allerede var forsvundet (og netop allerede taget direkte fra vores unge menneskers uddannelser), men vi var alligevel lettede over at besparelserne nu var fortid! Sådan gik det ikke. Besparelserne er en direkte konsekvens af en underfinansiering af den nye uddannelse: Forberedende Grunduddannelse (FGU). Et manglende budget på intet mindre end 60 millioner! Lad os, før alt andet, slå fast: vi bakker op om den nye FGU. Men vi er uforstående over for, at man ikke har fundet ”nye” penge til dette formål. Det er en svinestreg, intet mindre – at ungdomsuddannelserne igen skal ”bøde” med besparelser for at finansiere nye tiltag. I de kommende 10 år vil vi lokalt i Ringkøbing Skjern se et drastisk fald i størrelsen af ungdomsårgange. Det presser vores ungdomsuddannelser til max. Sammenholdes denne udvikling med de mange besparelser, kan dét at bevare et attraktivt uddannelsestilbud til de unge blive svært udfordret – hvilket vil gå ud over bosætningen. Det vil være en katastrofe for en kommune, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft.

Videbæk

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce