Annonce
Danmark

Festen er ødelagt: Folk flygter ud af Washington før Bidens indsættelse

Capitol Hill er ved at blive barrikaderet. Normalt pryder hundredetusindvis af glade amerikanere gadebilledet, når præsidenter indsættes i Det Hvide Hus. Men når Demokraternes Joe Biden på onsdag lader sig indsværge som USA’s 46. af slagsen, bliver det foran 25.000 kampklar soldater. Foto: Emil Jørgensen
Skræmte beboere og slagne præsidenter rejser væk, og suspekte mænd uden mundbind cykler rundt om Capitol Hill med GoPro-kameraer. 72 timer før Joe Bidens indsættelse ligner det, der skulle have været en fest, en thrillerfilm.
Annonce

USA: Joanna Smith havde allerede bestilt sit Joe Biden-merchandise: mundbind og t-shirt. Som stolt Demokrat planlagde hun at deltage i indsættelsescermonien den 20. januar, der for hende markerer, at Donald Trumps fire år ved magten endelig er overståede.

Men så skete stormløbet mod Kongressen. Joanna Smith bor klods op af Den Republikanske National Komité, et stenkast fra Pennsylvania Avenue og Kongressen, og hun blev evakueret, da politiet fandt rørbomber i det, der praktisk talt er hendes baghave.

Udenfor drillede horder af Trump-fanatikere hende og en 10-12 naboer, så de flygtede ind i den lokale kirke.

- Det hele er meget traumatiserende, siger Joanna Smith, som er miljøadvokat.

Avisen Danmark taler med hende udenfor hendes hus, mens hun skridt for skridt rekonstruerer de dramatiske begivenheder fra for 12 dage siden. Foran munden har hun et lyserødt stykke stof, for hun tør ikke gå på gaden med Biden-masken længere.

- Flere af mine naboer har forladt Washington D.C., fordi de frygter, hvad der kommer til at ske. Jeg har ikke lyst til at lade mig kue, for det her er min by, som jeg har boet i i 20 år. Men jeg er bange, siger Joanna og kaster lange blikke til både højre og venstre i gaden.

- Måske burde jeg komme ud af byen. Jeg er stadig i syv sind.

Annonce

“Det er kommet for tæt på”

Det er søndag den 17. januar, dagen, der i den amerikanske offentlighed er blevet udpeget som mulig aktionsdag for nye voldelige optøjer. Og det er ikke kun Joanna Smith, som synes mærket.

Ud af de dyre byhuse, der omkranser Capitol Hills sydøstlige side, kommer flere rullende ud med kufferter og weekendtasker. Få af dem har lyst til at have deres navn i nogen avis - de har jobs i advokatfirmaer, offentlige departementer og sikkerhedsvæsenet, som ikke tillader det. Men de vil gerne snakke.

- Ja, vi tager på landet, råber en middelaldrende mand fra sin trappetrin, da jeg spørger ham, om han og familien er på vej væk.

Hans otte-årige dreng står foran ham med en skinnende, lilla rygsæk. Og bagved står hans lyshårede kone og holder datter på tre.

- Det er kommer lige lovligt tæt på. Vi rejser væk indtil torsdag den 21. januar, siger han.

Annonce

Punkteret fest

Normalt pryder hundredetusindvis af glade amerikanere gadebilledet, når præsidenter indsættes i Det Hvide Hus. Men når Demokraternes Joe Biden på onsdag lader sig indsværge som USA’s 46. af slagsen, bliver det foran 25.000 kampklar soldater.

Frygten for nye angreb fra alliancen af militsgrupperinger, konspirationsteoretikere og Trump-fanatikere har indhyllet hovedstaden i en atmosfære af undtagelsestilstand, der får amerikanske korrespondenter til at trække paralleller til Bagdad og Mosul.

“Land of the Free”, der er gået i krig i demokratiets navn i lande som Irak og Afghanistan, har lige nu flere tropper i Washington D.C., end de har i hele Mellemøsten. Missionen er den allermest grundlæggende i et demokrati: de skal værne om en fredelig magtoverdragelse.

Broer og veje fra ander stater til hovedstaden er lukket ned. Udlejningsportalen AirBnB og en del hoteller har aflyst alle ophold i D.C. for at forhindre, at uromagere kommer til byen. Og omkring Capitol Hill - i checkpoints med betonklodser og tværparkede lastbiler - tjekker soldater alle forbipasserende.

Det er svært at forestille sig, hvordan en lille hær af “Make America Great”-ekstremister skulle overrumple Nationalgarden, Secret Service og politiet. Men natten til søndag dansk tid smed CNN breaking-bjælker på skærmen, der mindede den amerikanske befolkning om, at det potentielt kun kræver én infiltrator at skabe kaos. På vej ind gennem et checkpoint til området omkring Kongressen var mand fra Virginia blevet anholdt med en semiautomatisk Glock, mere end 500 patroner og en uautoriseret akkreditering til Joe Bidens indsættelsescermoni. Endnu er der ingen beviser for, at manden reelt havde blodige intentioner - han siger selv, at han “var faret vild” - men historien har ikke gjort stemningen i Washington mindre anspændt.

Annonce

Amnesty i kirken

- Man bliver hurtigt meget bekymret, siger Joanna Smith.

Hun har ført mig op til parken, hvor hende og de andre beboere fra opgangen blev evakueret til den 6. januar. Til at starte med havde de slet ikke forstået, hvad det var, der skete.

- Men lige pludselig var der en af de andre, der blev ved med at stå og sige, “de har stormet Kongressen. De har stormet Kongressen”.

Joanna tænkte på sin familie, der helt sikkert så det hele i fjernsynet og var bekymret for hende.

Da store grupper af Trump-supportere, som havde været med i protesten foran og angrebet på Capitol Hill, begyndte at forlade området, tog de tilflugt i den samme park, som Joanna og naboerne opholdt sig i. “De maskeløse”, kalder Joanna dem. Mange af dem, som tror på, at Donald Trump har fået stjålet valgsejren, tror også på, at COVID-19 er fup og fidus.

Da Joanna bad dem om at tage masker på, blev de kun mere pågående.

- Der var ældre og handicappede blandt os, der var blevet evakueret, så det var meget ubehageligt og skræmmende, at de var så pågående, fortæller hun.

Til sidst måtte de finde et nyt gemmested: i den lokale kirke, hvor præsten gav dem vand, husly og mulighed for at komme på toilettet.

- Jeg er ikke religiøs, og går normalt ikke i kirke. Men jeg havde faktisk været der en gang før: dagen efter den 11. september, siger Joanna og virker tydeligt mærket af symbolikken.

De efterfølgende dage var svære at finde rundt i. Hun forstod ikke tidslinjen i hendes egen evakuering og flugt, forstod ikke, hvorfor politiet have tilladt det voldelige oprør at komme så vidt.

- Det hele gør mig virkelig ked af det, siger hun, mens en anden kvinder kommer rullende oppe ad vejen med en kuffert bag sig.

Annonce

Trump tager også flugten

Og det er ikke kun almindelige borgere, som rejser ud af hovedstaden før Joe Bidens store skåltale. Donald Trump, der altså er præsident i tre dage endnu, planlægger ifølge Washington Post en storstilet afskedsceremoni for sig selv. Om end det er af andre årsager end frygt.

Med militærhonnør vil han stige ombord på Air Force One for sidste gang og flyve ud fra Joint Base Andrews onsdag morgen. Dermed bliver han den første præsident i mere end 150 år, der dropper sin efterfølgers indsættelse.

Trump har accepteret, at han ikke fortsætter som præsident efter den 20. januar. Men han har endnu ikke erkendt, at han rent faktisk tabte valget.

Alligevel forlader han Washington som en slagen mand: som et politisk såret dyr - lagt på is af ledende Republikanske skikkelser, der offentligt bakker op om (endnu en) Rigsretssag imod ham; økonomisk uvelkommen sin livslange hjemby New York, hvor den Demokratiske borgmester Bill de Blasio i sidste uge rev alle byens finansielle kontrakter med Trump-organisationen i stykker; slukket af Tech-giganterne, der har lukket alle hans adgange til sociale medier, da de mener, hans budskab er for farligt til at have online.

Og hvad finder Donald Trump så på?

Flere amerikanske medier mener, at han “migrerer” til Palm Beach i Florida, hvor der venter ham en oase af kernevælgere, højreradikale mediepersonligheder og andre familiemedlemmer. Der går forlydener om et præsidentielt bibliotek og museum, som Trump regner med kan indbringe ham to milliarder dollars. Og at datteren Ivanka Trump stiller op til Senatet i Florida, når Republikanerens Marco Rubios periode udløber i år 2020.

Med andre ord: står det til Donald Trump selv, skriver Washington Post, så er Trump-familien på ingen måde færdig i amerikansk politik. Også selvom han forlader Det hvide Hus med de dårligste meningsmålinger i hele sin præsidentperiode - kun 38 procent af amerikanerne mener, at han har gjort sit job godt nok ifølge en ABC News-måling lavet efter angrebet på Kongressen den 6. januar.

Annonce

Suspekte typer

Joanna Smith er selvsagt ikke blandt de 38 procent. Og det sidste kapitel i Donald Trumps præsidentskab skrives af hans mest ektremistiske tilhængere og kan tage mange uhyggelige drejninger, hvis de gør alvor ud af at angribe Washington D.C. og hovedstæderne i landets delstater.

Ved avisens deadline søndag klokken 15 amerikansk tid, er der endnu ikke rapporteret om nogen ballade. Men for Joanna Smith virker de mulige konsekvenser stadig meget håndgribelige.

Mens vi taler cykler der en gruppe på fem “maskeløse” mænd forbi i høj fart. De har GoPro-kameraer på brystkassen, og de har tøj på, som ligner noget, man typisk ser en “patriot” med.

- Har du noget imod at følge mig tilbage til mit hus, spørger Joanna.


Foto: Emil Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens coronatal: 932 Ringkøbing-Skjernborgere har haft corona det seneste år

Annonce