Annonce
Tarm

Fest i Ådum: Hilda Grønborg fejrer 100 års fødselsdag

Hilda Grønborg fylder 100 år. Hun nyder at sidde i haven og følge fuglelivet. Foto: Bodil Kronborg
Hilda Grønborg har haft et aktivt liv som gymnastikleder og landhusmor med mange opgaver. Der er inviteret 11 oldebøn med til festen.
Annonce

Ådum: Hilda Grønborg ser frem til at fejre sin 100 års fødselsdag den 8. august i Ådum Forsamlingshus og har i god tid skrevet og sendt indbydelser ud til familie, venner og naboer. Halvfjerds gæster er indbudt med stor aldersspredning - fra Hilda som alderspræsident til elleve oldebørn som de yngste.

Hilda har boet i huset på Stadionvej siden 1996, hvor hun og Svend Grønborg flyttede fra gården i Skodsvad og faldt godt til i Ådum.

Efter tre år sammen her mistede hun Svend og blev enke som 79-årig. Heldigvis har hun de gode minder at tænke tilbage på både fra deres tid på gården og i huset.

Hilda viser gerne frem af sin mors smukke håndarbejder, som også ved lejlighed har været med på Ådum Husholdningsforenings udstillinger. Foto: Bodil Kronborg

En lokal murer har bygget huset, som Hilda synes er så ideelt indrettet. ”Og så har jeg den bedste udsigt, jeg kunne få”, siger hun og viser hen til et par gode lænestole ved det store sydvendte vindue. Her ligger kikkert og fuglebog fremme i vindueskarmen, for Hilda følger med i det rige fugleliv i haven. Der er er da også hængt både majskugler, fedtkugler med fuglefrø og fuglehuse op i buske og træer.


Og så har jeg den bedste udsigt, jeg kunne få.

Hilda Grønborg


Hilda har en havemand, som hun sender bud efter, når der er brug for det. Der sker i hvert fald, hvis hækken bagest i haven bliver for høj. Den bliver klippet passende ned for bevare den gode udsigt, som er lige ud til skolens sportsplads.

Annonce

Trofast avislæser

Hilda er mangeårig abonnent på Dagbladet og påskønner den aftale, hun har fået med avisbuddet, at bladet kommer ind gennem brevsprækken i døren. Hilda fortæller, at hun har nydt Philip Fabers morgensang i den stille tid. Hendes mand Svend Grønborg var kirkesanger, og selv har hun været en flittig kirkegænger, mens kræfterne var til det. Når en af døtrene er hjemme, kan det stadig blive til en tur med rollatoren i byen og til købmanden.

Annonce

Hilda ser tilbage på de mange år

Hilda og en bror voksede op på en gård ved Horne. Sammen med en veninde tog hun et ophold på Frederiksborg Højskole i sommeren 1939 og blev uddannet som delingsfører. Turen til og hjem fra højskolen tog de på cykel. Uddannelsen blev brugt, og Hilda var i mange år gymnastikleder i Horne som ung pige og siden i Ådum.

Da hun og Svend blev gift i 1942, fik hun en landhusmors mange opgaver. Blandt andet var der to karle på kost og logi, og fem børn voksede op hen over de første tyve år. Hilda blev dog fra starten af medlem af Husholdningsforeningen, hvor hun har været trofast siden og er æresmedlem.

Hilda følger med i sognets liv og var sammen med datteren Alice med på Købmandstorvet op til jul sidste år, da Teatergruppen Theatron spillede et fornøjeligt nissestykke. Foto: Bodil Kronborg

Ved et par lejligheder med udstilling i foreningen har Hilda bidraget med sin mors fine håndsyede løbere, pynteforhæng og kraver. Hilda har også fulgt formiddagshøjskolen i Ådum forsamlingshus siden starten i 1999.

Sammen med ægtefællen blev det til flere udenlandsrejser i Europa og en tur til Israel. Siden har Hilda taget en tur til Tanzania for at besøge sønnen Andreas, som i mange år boede og har firma i Dar es Salaam, men nu er hjemvendt.

Annonce

Hyppige besøg

Af de fire døtre i alderen 77 til 57 år er den yngste Anne Mette bosat i København, og sidste sommer var Hilda med på en endags tur derover, som hun klarede rigtig godt. Agnes Margrethe, Birgit og Alice er bosat her i området, og Hilda nyder hjælp og hyppige besøg af de nærmest boende børn, nabobesøg, samt at hjemmeplejen kommer dagligt. Nu er det fødselsdagen, og hvad dagen bringer, som fylder i tanker og forventning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce