Annonce
Erhverv

Ferieudlejer står foran katastrofe-måneder: 88 procent af turisterne har annulleret deres sommerhus

Sidste sommer, hvor billedet her er fra, var det et anerkendelsesværdigt formål at rejse ind i Danmark med et lejebevis til en dansk feriebolig. Det er det ikke i 2021. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Det skulle egentlig have været med til at skabe klarhed for turistbranchen i Danmark, da den gradvise lempelse af rejserestriktionerne blev præsenteret for to uger siden. Men for feriehusudlejerne har planen ikke haft en positiv effekt.

Turisme: - Vi må bare konstatere, at den såkaldte genåbning af grænsen ikke virker.

Sådan konkluderer Lars Ravnholt effekten af planen om de gradvise lempelser af rejsereglerne. Han er bureauchef hos Købmand Hansens Ferieudlejning, og siden den politiske aftale om rejsereglerne blev indgået for to uger siden, har bureauet modsat forhåbningerne oplevet en negativ effekt.

Aftalen skulle have givet klarhed til turistbranchen i Danmark om blandt andet, hvornår tyske turister kan få lov til at komme i danske sommerhuse, men reglerne og de gradvise lempelser er forvirrende for mange at forstå.

Annonce


Der er flere pensionister i Tyskland end hele Danmarks befolkning. Hvis vi gerne vil have, at det er muligt for danskere at rejse ud og holde ferie i udlandet, skal vi også være villige til at lukke nogen ind.

Lars Ravnholt, bureauchef, Købmand Hansens Ferieudlejning


To dage efter aftalen skrev Købmand Hansen ud til alle de tyske turister, der havde reserveret et sommerhus fra slutningen af april til midten af juni, at de skulle træffe en beslutning om, hvorvidt de troede, at de kunne få lov at krydse grænsen og komme i sommerhus i disse måneder.

- I sidste uge fik vi en storm af e-mails, og 88 procent har enten ombooket eller annulleret deres reservation, og det betyder nu, at vi har en maj og en juni, som er smadret. Det er arbejdspladser, vi snakker om, og bundlinjen er, at vi har tomme huse, siger han.

Fra 26. juni forventes det, at der bliver implementeret et EU-coronapas, som vil gøre det muligt at holde sommerferie i andre EU-lande for danskere og EU-borgere. Men aftalen har heller ikke betydet, at det er væltet ind med tyske reservationer for perioden derefter.

For mange "hvis'er"

Branchen havde blandt andet håbet på, at en del af aftalen ville blive, at det ville blive anset som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse at møde op ved grænsen med et lejebevis til en dansk feriebolig. Det ønske tog flere borgerlige partier med til forhandlingsbordet, men i sidste ende blev det ikke en del af aftalen.

- Det havde gjort en kæmpe forskel, for så tror jeg, at langt flere tyskere havde troet på, at de kunne komme. Det er rigtig svært at give tyskerne klare svar, når de ringer, for det er totalt uklart, og der er for mange "hvis'er". De kan ikke forstå, at de ikke kan komme ind på et rejsebevis og en negativ test, når de kunne sidste år, siger Lars Ravnholt, som mener, at det især er risikoen for et krav om karantæne efter indrejse, som holder tyskerne tilbage.

Sådan er reglerne

Ifølge aftalen om de gradvise lempelser af af rejserestriktioner kan færdigvaccinerede turister fra EU-lande rejse ind i Danmark fra 1. maj uden krav om efterfølgende test og isolation, hvis de indrejser fra lande med coronasmitte kategoriseret med alvorsgraden gul eller orange.

Fra 14. maj vil der ikke længere være krav om et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark fra orange og gule lande. Indrejsende fra orange lande skal fortsat i karantæne og testes - medmindre de er vaccinerede, mens indrejsende fra gule lande ikke behøver gå i karantæne.

26. juni forventes det, at et EU-coronapas bliver indført, hvilket vil gøre det muligt at holde sommerferie i Europa og modtage sommerturister i Danmark.

I Esmark Feriehusudlejning har man haft samme oplevelser i de to uger, der er gået, siden aftalen blev indgået.

- Det er ikke blevet mindre kompliceret, og derfor har det ikke haft nogen effekt endnu overhovedet. Det er gisninger og forhåbninger, men vi håber og tror, at der kan komme en stor effekt efter 26. juni. Vi hører fra Tyskland, at tyskerne i hvert fald er klar til at komme herop, siger Thomas Christiansen, bureauets salgs- og marketingsdirektør.

Annonce

Danskere kan ikke opveje

Til gengæld tegner der sig et billede af, at der ligesom sidste sommer vil komme mange flere danskere i sommerhusene, end der normalt ville.

- Vi har seks-syv gange så mange danskere i juli, men det er en brøkdel af det totale antal bookinger, vi normalt har i juli og august. Tyskerne står for over 90 procent af alle vores bookinger, siger Thomas Christiansen.

I Købmand Hansens Ferieudlejning er man enige i, at de ekstra danske gæster ikke kan gøre op for de manglende tyskere.

- Der er flere pensionister i Tyskland end hele Danmarks befolkning. Hvis vi gerne vil have, at det er muligt for danskere at rejse ud og holde ferie i udlandet, skal vi også være villige til at lukke nogen ind, siger Lars Ravnholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce