Annonce
Ringkøbing-Skjern

Feriehusudlejning på absolut nødblus: Der kom ingen i lørdags - der var kun nogle, der kørte hjem

Den danske grænse ved Sæd, lørdag 14. marts 2020. Statsministeren meddelte på et pressemøde fredag aften, at alle landets grænser skulle lukke lørdag klokken 12 - det betyder nul tyske gæster i feriehusene. Arkivfoto: John Randeris
Lukkede grænser og social isolation er en rigtig dårlig cocktail for booking af feriehuse. - Det kommer til at gøre smerteligt ondt, siger områdeleder.

Artiklen er opdateret efter statsministerens pressemøde mandag.

RINGKØBING-SKJERN: Et strålende vejr det meste af sidste uge burde have betydet masser af aktivitet i de vestjyske sommerhuse på klitten. Men det har den allestedsnærværende coronavirus sat en stor stopper for.

- Hvis man ser på udlejningen nu i forhold til samme tid sidste år, så er det gået i stå. Der kom ingen gæster i lørdags - der var kun nogle, der kørte hjem, lyder det fra Karsten Fyhn, direktør i udlejningsbureauet Danwest.

Det samme mærker man hos Novasol, hvor områdeleder for Novasol Vestjylland, Lars Christensen, kalder situationen for ”mærkelig”.

- De tyske kunder har ikke en chance for at komme. Der er heldigvis en del danskere, der booker, men det er slet, slet ikke nok, siger han.

Det er dog også ved at gå i stå med de danske bookinger.

- Det gik fint med danske bookinger i begyndelsen af sidste uge, lige indtil dronningen kom på tv og sagde, at folk skulle blive hjemme, siger Lars Christensen fra Novasol.

Erland Nørgaard fra Westerland oplever, at de danske gæster tøver med at booke i øjeblikket - nogle booker først den dag, de tager af sted. Arkivfoto: Mikkel Jezequel

Booker i sidste øjeblik

Erland Nørgaard, ejer af udlejningsbureauet Westerland, fortæller, at de danske gæster, der fortsat booker, er mere tøvende end ellers.

- Danskerne er lidt tilbageholdende med bestillingerne og afventer måske, om der kommer en eller anden form for udgangsforbud. Vi har mange forespørgsler på påsken, men folk vil ikke booke helt frem til 4. april, siger han.

- Af de gæster, som kom i lørdags, var der en del, der først havde booket fredag eller samme dag, siger Erland Nørgaard.

Annonce

Åbn grænsen før tid

Hos Danwest håber man, at de indenlands feriegæster snart begynder at booke i større antal igen.

- Vi håber på, at der kommer flere danskere her til påske. Lige nu er der stadig en del tyskere, der kom 14. marts, og som rejser hjem 28. marts. Men der kommer ikke nye tyskere den anden vej den dag, siger Karsten Fyhn.

Årsagen er de lukkede grænser, som vil forblive lukkede frem til den mandag 13. april.

- Vi håber, at der kommer flere danskere til påske, og så håber vi på en god vejrudsigt, så folk får lyst til at komme hertil, siger direktøren for Danwest.

Det ser dog ud til at blive ved håbet, for efter Dagbladet talte med feriehusudlejerne, havde statsminister Mette Frederiksen (S) følgende opfordring omkring højtiden til danskerne på sit pressemøde mandag:

- Opfordringen er: Lad være med at rejse i påsken. Man skal selvfølgelig ikke rejse ud af landet i påsken. Men man skal heller ikke rejse en masse rundt i Danmark. Jeg har forståelse for, at man gerne vil i sommerhus, men vi har brug for at dæmpe rejseaktiviteten, sagde statsministeren.

Karsten Fyhn fra Danwest håber, at grænserne til Danmark bliver åbnet to dage før planlagt, så tyskerne kan køre på ferie allerede 11. april. Arkivfoto: Lisbeth P. Birkmose
Annonce

Feriehusene er første led

Allerede nu har manglende bookinger dog sat sine tydelige spor i udlejningsbranchen, der får langt færre gæster og er nødt til at udleje huse med store rabatter for blot at trække nogle gæster til.

Samtidig ligger udlejningen for de store poolhuse stille, for det er forbudt at samles mere end 10 personer.

- Det kommer til at gøre smerteligt ondt for udlejningsbureauer, udlejere, restaurationer, detailbutikker og flere andre. Udlejningsbureauerne og udlejerne er første led i fødekæden, men alle kommer til at mærke det, siger Lars Christensen fra Novasol.

Lars Christensen fra Novasol oplevede et fald i antallet af bookinger, efter dronningen bad folk om at blive hjemme. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce

Tid til vedligehold

Mens feriehusene ikke har mange gæster i øjeblikket, så er der dog ikke helt mennesketomt melder Karsten Fyhn fra Danwest:

- Ejerne udnytter muligheden for at tage ud og slappe af i sommerhuset og få gjort det klar til sæsonen. Det er meget positivt.

Det samme oplever man hos Novasol.

- Mange ser deres snit til at vedligeholde huset; få nusset lidt, gjort rent, skiftet det, der skal skiftes. Mange sommerhuse har kørt næsten nonstop udlejning i flere år, siger Lars Christensen.

Hos Westerland har nogle feriehusejere ligefrem valgt at komme eventuelle nødlidende til hjælp, fortæller ejer Erland Nørgaard.

- Jeg synes, husejerne er meget positive og forstående for situationen. Vi havde endda nogle, der kontaktede os og sagde, at de ville stille deres huse til rådighed til karantæneramte uden at få husleje for det. Man mærker, at folk er gode til at hjælpe hinanden i sådan en situation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: Indleder Kristi himmelfartsferien med meget få nye smittede

Annonce