Annonce
Hvide Sande

Feriehus-udlejere vil gerne have flere molokker: Tyske turister er indstillet på at sortere affald

Kildesortering af affald vil ikke være et problem for udlejerne af feriehuse som disse i Søndervig - de tyske turister er vant til at gøre det hjemmefra. Men det er vigtigt med miljøstationer, hvor de kan aflevere affaldet. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.
De tyske turister er vante til at sortere affald; de kan ikke forstå, at man i Danmark bare hælder det hele i samme affaldssæk, siger udlejere. De hilser ny affaldsordning velkommen og vil gerne have mere kildesortering.
Annonce

SØNDERVIG: - Vi kan slet ikke få molokker nok!

Sådan lyder budskabet fra feriehusudlejer Thomas Sørensen, Esmark.

Han glæder sig til, at den nye affaldsordning med kildesortering af genbrugeligt affald for alvor slår igennem - også i sommerhusområderne.

- Vore tyske gæster har ingen problemer med kildesortering. Det er de vante til hjemmefra. Faktisk kan de ikke forstå, at man i Danmark bare smider alt affaldet i samme sæk, siger han.

Novasol-ejerrådgiver Lars Christensen er enig. Den nye affaldsordning, der indføres i løbet af efteråret, vil ikke give udlejningsbranchen problemer. Inden for det næste par år skal borgerne - og turisterne - desuden til at sortere i endnu flere fraktioner.

- Selve systemet vil ikke give os problemer. Men vi skal sørge for at informere turisterne ordentligt om, hvordan det fungerer, siger han.


Selve systemet vil ikke give os problemer. Men vi skal sørge for at informere turisterne ordentligt om, hvordan det fungerer.

Lars Christensen, ejerrådgiver Novasol


Det er vigtigt, at der er molokker - altså genbrugs- eller miljøstationer - nok, som folk kan aflevere genbrugsaffaldet til, understreger Thomas Sørensen.

- Det er derfor, vi ikke kan få nok af dem. Ellers risikerer vi bare, at affald bliver stillet ved siden af, og så varer det ikke længe, inden det hele flyder, siger han.

Annonce

Pres på miljøstationer

I juli måned var der problemer med manglende tømninger på renovatørens rute på Klitten; det gav pres på miljøstationerne.

Alle sommerhuse får i sommerperioden tømt deres skraldespand hver uge, og juli er én af de travleste måneder. I juli i år havde renovatøren dog mere end vanskeligt med at følge med på grund af personaleproblemer. Det gav masser af manglende tømninger - i alt flere end 365 afvigelser på bare to uger.

Dette førte også til et pres på miljøstationerne, fordi en stor mængde af det affald, der ikke blev afhentet, blev smidt i restaffald i molokkerne af servicemedarbejdere fra udlejningsbureauerne. Desuden er flere sommerhusejere tilsyneladende blevet opmærksomme på, at der kan afleveres restaffald på miljøstationerne, og derfor opgraderer de ikke deres renovationsordning til det der rent faktisk er behov for.

Fra den 1. november, når den nye renovationsordning med kildesortering af madaffald træder i kraft, vil det dog ikke længere være muligt at aflevere restaffald på miljøstationerne.

Der er kommet mere styr på mandskabet hos renovatøren. Kommunen vil også se, om ikke det er muligt at få renovatøren til at tømme miljøstationer om lørdagen i højsæsonen, når der er mange turister i sommerlandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce