Ringkøbing

Ferieby ved fjorden: 'Ringkøbing må aldrig blive et mini-Barcelona'

Rådhushallen var propfuld, da der tirsdag aften blev holdt borgermøde om en mulig ferieby i fjorden ud for Rådhuset. Der var både begejstring og skepsis. Foto: Jørgen Kirk

Planerne om en ferieby på fjorden deler vandene blandt de 200, som deltog i borgermøde i Ringkøbing. Flere frygter, at projektet vil ødelægge byen, mens andre kalder det muligheden for at overleve.

Ringkøbing: Politikerne skal tænke sig rigtig godt om, inden de siger ja til planerne om at opføre en ferieby med 250 boliger i Ringkøbing Fjord ud for Rådhuset.

Det mener Peter Søe Larsen, der elsker sin købstad og de naturskønne omgivelser.

- Jeg har ikke lyst til, at Ringkøbing skal ende som et mini-Barcelona, hvor der er turister overalt. Vi har noget helt unikt. Vi har fred og ro, men det bliver vi ikke ved med at have, hvis vi ridder med på bølgen og gør som alle andre. Det vil skræmme turisterne væk. Byrådet skal virkelig tænke sig om.

Sådan lød advarslen fra Peter Søe Larsen på borgermødet om feriebyen Ranonia, som er udtænkt af Erhvervsvækst Ringkøbing og arkitekt Bo Christensen, hvor omkring 200 fyldte rådhushallen.

Hvad med butikkerne

Idéfolkene mener, at projektet kan være med til at fremtidssikre byens handels- og restaurationsliv og skabe nyt liv i byen udenfor butikkernes åbningstid.

Men flere ringkøbingensere er skeptiske. Jonna Odgaard, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling, er en af dem.

- Vi har ikke drøftet projektet i bestyrelsen endnu, men jeg er bekymret for, at en ferieby vil påvirke de landskabelige og kulturelle værdier negativt. Projektet vil give øget trafik og trængsel, og jeg tror ikke, at byen kan absorbere så mange flere turister, konstaterede hun.

Hun var ikke alene om at frygte for de trafikale forhold i byen, hvis der bygges 250 feriehuse.

- Jeg kunne ikke en gang finde en lovlig parkeringsplads, da jeg kom her 10 minutter før mødet, lød det fra Steen Madsen.

Kirsten Holck Pape, der har drevet forretning i Ringkøbing i 35 år, satte spørgsmålstegn ved projektfolkenes profetier om et hensygnende handelsliv, hvis der ikke bliver udviklet på byen.

- Vi har ingen tomme butikker i byen, som man ser andre steder, sagde hun.

Heidi Tordrup, der til sommer har drevet sin butik i 30 år, foretrækker også andre udviklingsmuligheder end en ferieby - for eksempel længere åbningstider.

Købstadschef Jacob Muldkjær Rasmussen mener dog at der er brug for at ruste sig til fremtiden med nytænkning.

- Detailhandlen ændrer sig hele tiden. I dag foregår 25 procent af handlen på nettet, og hvem ved, hvordan det ser ud om fem år, sagde han.

Giv byen en chance

Feriebyprojektet fik da også opbakning på borgermødet. Optiker og tidligere byrådsmedlem Bent Brodersen indkasserede aftens største bifald, da han kaldte oplægget for fantastisk og fremsynet.

- Jeg vil gerne blive gammel i den her by. Men jeg er nødt til at sige, at én af måderne, vi skal overleve på, er at tænke i udvikling. Hvis ikke vi gør noget, sker der ingenting. Restauranter lukker, fordi vi ikke selv spiser ude tit nok til, at de kan fortsætte, sagde han.

Kim Grøn Hansen, der er tidligere købstadschef, er også begejstret for udsigten til en ferieby.

- Da vi flyttede hertil, var det lige ved at gå i vasken. Den eneste restaurant, der havde åbent den lørdag aften, vi var i byen, var alt optaget, så vi kunne ikke en gang få noget at spise. Heldigvis gav vi byen en chance, og det har vi ikke fortrudt, vi kunne ikke drømme om at flytte igen. Jeg vælger at se en ferieby som et ekstra lag, der tilfører noget, sagde han.

Feriebyprojektet er på så tidligt et stadie, at der hverken er udarbejdet færdige tegninger eller fundet investorer, ligesom der heller ikke er sendt en ansøgning til politikerne, der derfor nøjes med at kalde projektet "spændende". Idéen er at lade borgerne diskutere projektet og komme med idéer til ændringer.

Der kan skrives kommentarer til projektet på Erhvervsvækst Ringkøbings hjemmeside.

0/0
Kultur

Vores Smag: Helleflynder i forårstøj

Ringkøbing

På Vej: Ringkøbing by night

Ringkøbing

Shoppepause: Sofaen skaber vigtige relationer

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

Se billederne: Fantastisk påskevejr gav kunsthåndværkermarkedet en god premiere

Ringkøbing

En dag på butikssofaen: Is i farvandet, en ny bluse - og så videre til Toscana

Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk