Annonce
Kultur

Fem tips fra eksperten: Sådan laver du din egen kryddersnaps

Niels Stærup var bankmand i tre årtier - nu har han gjort snaps til sin levevej. Her giver han fem tips til begynderen.

Annonce

1 Brug vodka, ikke snaps

Valnødder giver en smuk farve til den færdige snaps - essensen til denne blev glemt og har lagret i fire år. Foto: Michael Bager

Henkogningsglas, plantemateriale og alkohol er de tre ting, som skal til for at lave kryddersnaps, og ifølge Niels Stærup kan kryddersnaps laves på alle typer alkohol fra finsprit over Brøndum til vodka.

Han foretrækker selv vodka på grund af den neutrale smag, hvor kryddersnapsen kan give en sprittet smag. Finsprit giver et hurtigere udtræk end vodka, hvor processen er lettere at styre. Alkoholprocenten er også vigtig, da flygtige aromastoffer bedst trækkes ud ved en procent under 40, mens procent over 40 trækker bitterstoffer ud.

2 Frys smagen ned

Et godt tip er at bruge fryseren til at gemme smag. Porseblade, malurt og valnødder kan fryses ned i portionsposer til senere brug uden, at de taber smag.

3 Skriv på flasken - og smag undervejs

Niels Stærup skriver ofte kommentarer på flasker eller glasset, årstal og måned foruden plukkested og måske et stikord om en sjov hændelse på turen efter urter, bær eller rødder. Ellers er det svært at huske flaskerne. Han smager også på essensen under lagringen for at finde det bedste tidspunkt til filtrering - en dråbe giver fornemmelse af smagen, og her skal man gå efter sin egen.

4 Plant porse i haven

Porse er mest udbredt i Nordjylland, men planten er også til at finde ved moser på Fyn og Sjælland, og Niels Stærups råd er at plante porse i surbundsjord, hvis man for eksempel har et rhododendron-bed i haven. Så kan man både plukke rakler og blade forår og efterår.

- Jeg er fuldstændig fan af porsesnaps. At man kan plukke noget, som er helt frisk og forskelligt efter det enkelte års vind og vejr. I år vil nogle urter have en lidt kraftig og stærk smag. Jeg har porse med blade, som jeg har gemt i 14 år, og her kan en flaske give essens til 14-16 halve flasker snaps - det er økonomisk, men kræver tålmodighed, siger Niels Stærup.

5 Tag børnebørnene med

Nu sætter Sundhedstyrelsen og helbredet en grænse for, hvor meget man kan dyrke snaps til indvortes brug, men ifølge Niels Stærup handler kryddersnaps om meget andet. Natur og fællesskab for eksempel:

- Det sjove er at komme ud i naturen og have nogen med. Nu har jeg store børnebørn, og det er interessant at kunne give sin viden videre. Og så er det sjove i mørke tid at smage snapsen og sidde og tænke tilbage på dengang, at man var på den og den tur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce