Annonce
Danmark

Fem ting der også skete 23. juli

88 mennesker omkom under bombeangreb i turistområdet Sharm el-Sheikh på denne dato i 1988. Foto: Aladin Abdel Nab/Ritzau Scanpix

1 Terror

2005: 88 mennesker bliver dræbt, da tre bomber udløses i det egyptiske turistområde Sharm el-Sheikh.

Annonce

2 Dopingskandale

1998: Det franske cykelløb Tour de France rammes af en gigantisk dopingskandale, da hele det franske Festina-hold med i alt ni cykelryttere arresteres. De er alle mistænkt for omfattende brug af doping. Ved samme lejlighed arresteres sportsdirektøren og holdlægen for det hollandske storhold TVM.

3 Verdensrekord

1985: En drømmegrænse bliver sprængt, da den russiske stangspringer Sergej Bubka sætter verdensrekord og passerer de 6,00 meter.

4 Junta-farvel

1974: Den græske militærjunta strækker våben og overlader magten til en demokratisk regering under ledelse af premierminister Konstantinos Karamanlis.

5 Våbenhvile

1953: Der underskrives en våbenhvile i den koreanske krig mellem syd og nord i det splittede land. Det sker i grænselandsbyen Panmunjon. Våbenhvilen er aldrig endt i en fredserklæring, så formelt er de to nationer på den koreanske halvø stadig i krig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce