Annonce
Mad og drikke

Fem røde og en hvid: Seks vine til din julemiddag

Du må gå på kompromis, når vinen til julemiddagen skal udvælges, hvis du kører med alt det traditionelle tilbehør, for det kan ingen vin matche. Arkivfoto: Colourbox.
Annonce

2017 Télégramme, Vieux Télégraphe, Châteauneuf du pape, Frankrig, Theis-vine.dk: 280 kroner v. 12 fl. /normal 310 (14,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault. Medium rød med svagt lilla skær i kanten. Sødligt parfumeret duft af brombær, blåbær og roser suppleret af lakrids, smør og svag røg. Der er mere af den søde, mørke bærfrugt i smagen samt mørke blommer, en moderat syre og smørfedme i mundfornemmelsen. Det er en voldsomt ung châteauneuf, som har mange års udvikling foran sig. Vinen har stadig store tanniner, og de markerer sig i afslutningen, men de bliver fulgt helt til dørs af en sødmefuld og tydelig lakridssmag, der skaber et flot spændingsfelt i smagen og får vinen til at slutte højt på lækkerhedsskalaen. Alkoholen er godt pakket ind. Det er en vin, der nok vil overstråle det meste julemad, så den er et oplagt valg for dig, der gerne vil imponere gæsterne. Fem stjerner.

2015 Cuvée du Roi, Jean-Michel Guillon, Bourgogne Rouge, Frankrig, Theis-vine.dk: 220 kroner v. 12 fl./normal 260 (12,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent pinot noir. Mediumrød og gennemsigtig, men farvet helt ud til kanten i glasset. Kød med stegeskorpe, sødligt vildt, mørke hindbær og kirsebær, våd jord. Der er flere hindbær og syrlige kirsebær i smagen sammen med rødt kød, en svag, krydret note af fad samt brød og lyse kaffebønner. En vin der kan noget i forhold til andekødets sødlige smag, ribsgeléen i æbler og sovs og indmaden fra anden. Og så kan den, foruden at smage godt i sig selv, rydde op i munden med sin fine syre. Det er vin til dig, som går i en stor bue uden om tunge sager som amarone. Kan du finde en at dele en kasse med, ville jeg ikke betænke mig - den vil udvikle sig 3-5 år og komme til at smage endnu bedre. Fire store stjerner.

2011 Clos les Fites, Estriacus, Priorat, Spanien, Korsholm-vin.dk: 250 kroner (15 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Garnacha, carignan og cabernet sauvignon. Medium rød og begyndende teglfarve i kanten af glasset. En duft fuld af mørke toner - her er røg, tobak, bacon, brændt fad, jord, tør lakrids, tørrede, mørke blommer, timian, brød og smør. I smagen er der mørke solbær, kirsebær og blommer, støvet jord og lakrids, og trods alderen har vinen stadig store tanniner og høj syre. Det er en vin, som vil tage brydergreb om anden, og den kræver et solidt tilbehør, der kan matche den - det vil også sige, at den kan hamle op med heftigt saltet flæskesvær, en kraftig sovs og masser af dybt-smagende svesker. Går du normalt med amarone, kan denne vin give dig en overraskelse. Fire store stjerner.

2014 Ca’ di Pian, La Spinetta, Barbera d’Asti, Italien, Vildmedvin.dk: 199 kroner (for 2015)/181 v. 3 fl. (14 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent barbera. Mørk rød og uigennemsigtig i glasset. Duften giver mange ting at gå på opdagelse i: mørke kirsebær og hindbær, jordbær, toast, nelliker, svag jod og salt, læder, tør jord og mørk chokolade. Der er moden, mørk bærfrugt og ristet fad i smagen. Tanninerne er tydelige, det samme er syren, og smagen holder ved længe. Det er en vin, som stadig er under udvikling og har flere år i sig; den er tør og forholdsvis kontant, men alkoholen og den massive frugt bløder lidt op i forhold til tanniner og syre. Men det er stadig en vin, som er i stand til at rydde op i munden efter den fede mad - og så er den i sig selv interessant at drikke. Fire stjerner.

2016 Zinfandel East Bench, Ridge, Napa Valley, USA, Finewines.dk: 325 kroner (14,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent zinfandel. Medium rød og farvet helt ud til kanten i glasset. Medium intens duft af mørkerød bærfrugt, vanilje, kanel, brombær, hyldebærsaft og amarenakirsebær. Der er fadpræg, kød, jord, peber, mørke blommer, brombær og lakrids i smagen, som er domineret af den unge frugt. Syren er behersket, og tanninerne er moderate, men smagsintensiteten i munden fejler intet, og der er god længde på smagen. Stadig en ung vin, men den har samlet sig og er lige nu en lækker mundfuld. Den forener sig ikke anonymt med maden, men giver en frisk kant til det samlede, tunge julemåltid. Den skal så også betales, og derfor får den kun fire stjerner.

2017 Riesling spätlese, Markus Molitor, Ürziger Würzgarten, Mosel, Ottosuenson.dk: 215 kroner (for 2016)/193,50 v. 6 fl. (7,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Lys i glasset med svag grøn nuance. Parfumeret duft af hvide blomster, kamillete, fersken, asielage og kværnet peber. Elegant frugt - hvid fersken, æble og grønne druer - i smagen, som støttes af en fint doseret syre. I munden bærer vinen også præg af lagring med gærrester i form af en lækker fylde og rundhed og samtidig en saltet syrlighed, som trækker mundvand og giver lyst til en slurk mere. Den kan fungere godt til flæskestegens fede og salte svær, sovsen og de brune kartofler. Fire store stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce