Annonce
Mad og drikke

Fem flasker som scorer fire og fem stjerner

Brødtekst

Annonce

2017 Barbera d’Asti Bassina, Marenco, Piemonte, Italien, Vestergaardvin.dk: 110 kroner (for 2016)

Mørk purpurrød med meget lille kant i glasset. Intens parfumeret duft med julekrydderier, bagværk, overmodne blå blommer, kirsch og fadsødme med vanilje. En del friskere i munden med høj syre, medium tanniner, høj alkohol, stor krop og lang finish. Her er stor bærfrugt med friske, blå blommer (stadig med syrlighed), sød lakrids, syrlig, mørk chokolade og fadvanilje. En vellavet vin og til prisen fire sikre stjerner.

2017 Barbera d’Asti Le Querce, Cascina Galarin, Piemonte, Italien, Spswine.dk: 129 kroner (15 procent)

95 procent barbera, fem procent freisa. Medium purpurrød. Duft af håndsæbe, sorte kirsebær, blå blommer og blåbær. Og en snert af timiankrydret fad. I munden viser vinen høj syre og forholdsvis tydelige tanniner, og alkoholen er tydelig. Parfumeret i smagen med blåbær og blomster og helt ung, mørk frugt med stor intensitet. De fem procent freisa medvirker formentlig til den ungdommelige friskhed i frugten. Lækker vin med en god syre til mad - opfriskende trods den høje alkohol. Prisen er meget rimelig. Fem små stjerner.

2016 Barbera d’Asti Superiore, Alasia, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: 86 kroner (14,5 procent)

Mørk rød, næsten uigennemsigtig og med så meget farve, at den bliver hængende på indersiden af glasset. I duften er der mørke kirsebær og brombær, jord, timianstængel, en snert af lakrids og meget svagt fad. Munden fyldes af mørk frugt - solbær, kirsebær og tørrede brombær - og så kommer kværnet, sort peber og en stor syre, der får fat i både tungen og gummerne, mens tanninerne er mere beherskede. Syren trækker mundvand, og den giver vinen friskhed på trods af den høje alkohol. Her er meget vin for pengene, og hvis du holder af syren i en barolo, kunne du også komme til at holde af denne. Fire stjerner.

2015 Mommiano Barbera d’Alba, Marco Porello, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: Tilbud 84 kroner/normalt 99 kroner (14,5 procent)

Mørk rød og næsten uigennemsigtig. Farven hænger i glasset. Mørkerød frugt i duften i retning af kirsebær, mørke blommer og mørke hindbær. Usødet, tør lakrids og en smule medicinskab. I munden viser vinen stor syre ledsaget af moderate tanniner og en pæn længde i smagen. Selvom syren sætter faste rammer, får frugten lov at brede sig og lægge et forsonende lag oven på syren. Her er mørke kirsebær og blommer, lakridsrod og en smule sødme fra alkoholen, som er med til at give vinen en stor krop. Den bliver nok ikke meget sjovere at drikke, end den er nu, og til tilbudsprisen er den et meget godt køb. Fire store stjerner.

.

2015 Barbera d’Asti Superiore, Sant’ Evasio, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: 110 kroner (14 procent)

Medium rød og farvet helt ud til kanten i glasset, men gennemsigtig. Mørke kirsebær, sød lakrids, en snert af fad og karamel, modnet kød og en svag tone af gårdsplads. Der er meget at komme efter i duften, og i smagen demonstrerer vinen, hvad lagring på fad (denne har fået 12 måneder på store fade) kan gøre for barbera. Syren er stadig høj, men slet ikke så lige på og rå som i vinene fra Alasia og Porello, og vinen er bare mere medgørlig. Her er mørke kirsebær, mørke blommer, tørrede solbær, sød tobak og en stump chokolade. Pæn længde på smagen. Fadlagringen gør, at den har i hvert fald fem år mere i sig, hvor den vil udvikle flere ældede noter i smagen. Men den smager godt nu. Fire store stjerner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Danmarks flotteste hundelufter-park relanceres

Med Ringkøbing K har Ringkøbing fået et pragtfuldt naturområde, som spadserende, motionsløbere, hundeluftere og cyklister straks har taget til sig. Det er bare ærgerligt, at ingen gider bo der. For det er jo den sørgelige kendsgerning. Kun en enkelt pionér har indtil nu købt en bolig i det smukke område. Seneste forsøg på at få gang i boligsalget er også mislykkedes. Kort før sommerferien blev det besluttet at ændre status for en del af de kommende boliger. I stedet for boliger i to plan blev der nu givet plads til 32 ejerlejligheder i henholdsvis stueplan og på 1. sal. Men status er, at efter fem måneder er der ikke solgt en eneste af de nye boliger. Ejendomsmæglerne satser dog på, at der kommer gang i salget, når det første hus med fire lejligheder står klar, og folk kan se, hvordan lejlighederne bliver - ikke mindst udsigten over naturbydelen og fjorden. Forhåbentlig får de ret. Ringkøbing K er et enestående tiltag, der skal vise, hvordan byen kan udnytte udviklingsmulighederne i den korte afstand mellem fjorden, naturen og byen til at udvikle "en mangfoldig og bæredygtig bydel med forskellige boligtyper og boligformer af høj kvalitet og med en tæt-lav bebyggelsesform, der supplerer de traditionelle parcelhusudstykninger", som der står på Naturbydelens hjemmeside. Men er problemet ikke, at der simpelthen ikke er nok mulige købere til de foreslåede boliger? De overlæger fra det kommende supersygehus i Gjødstrup, som Naturbydelens ophavsmænd og ophavskvinder forestillede sig pendle mellem Ringkøbing og Herning, har ikke vist interesse for at flytte vest på, og det samme gælder andre velbeslåede pendlere; det kan måske have noget med trafikforholdene på Rute 15 at gøre … Kendsgerningen er, at Ringkøbings befolkningstal stagnerer. Der bygges fortsat huse, men det er dels i etablerede boligområder, dels i de indre dele af byen, hvor folk køber gamle ejendomme, river dem ned og opfører nye. Det ser ud til, at folk simpelthen ønsker at bo tættere på Torvet. Til gengæld elsker ringkøbingenserne at motionere og lufte hund i Ringkøbing K. Og det er - trods alt - da heller ikke så ilde.

Ringkøbing

- En halv løsning: Sammenlægning af to Ringkøbing-skoler møder kritik

Annonce