Indland

Fem anbefalinger skal sikre uddannelse i små samfund

Bedre brobygning er en af anbefalinger fra Danske Regioner, som også vil have ligestillet handels- og tekniske gymnasier med det almene gymnasium, når det kommer til at lægge loft på populære institutioner. Arkivfoto

Brødtekst

1 Et fælles halvt år

Danske Regioner vil have knyttet ungdomsuddannelserne sammen af en fælles indgang, hvor de i dag er skilt i almene gymnasier, erhvervsfaglige gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. De unge skal have mulighed for at stifte bekendtskab med både erhvervsfaglige og almene uddannelser, så fleksibiliten mellem dem bliver en styrke og vender frafald til omvalg. En ekspertgruppe skal komme med et forslag til en reform, og modellen kunne være et halvt års fælles indgang og to et halvt år på et hovedspor.

2 Flere fusioner

I dag har gymnasier, handelsskoler og erhvervsuddannelser ikke incitament til at fusionere på grund af selveje og økonomiske barrierer. Danske Regioner ønsker stærkere værktøjer til at afhjælpe negativ konkurrence for at sikre et varieret geografisk udbud af ungdomsuddannelser. Et eftersyn skal ifølge Danske Regioner afdække selvejets muligheder og begrænsninger. Og institutionerne skal have samme grundlag økonomisk og lovmæssigt.

3 Større grundtilskud

Gymnasier, handelsskoler og erhvervsuddannelser får i dag bevillinger per studerende, og det fører til konkurrence om at kapre elever. Danske Regioner ønsker fokus på grundtilskud for at understøtte uddannelser uden for de større byer for at have et udbud i hele landet i 2030. I dag hindrer tilskudsregler desuden fusioner mellem gymnasier og erhvervsskoler, da de mister tilskud. Også to gymnasier mister tilskud, hvis de fusionerer.

4 Langsigtede planer

Det skal ifølge Danske Regioner være muligt at lægge loft over optaget på alle ungdomsuddannelser og ikke kun gymnasier og hf som i dag - selv om alle gymnasiale uddannelser blev ligestillet ved gymnasiereformen i 2016. Og regionsrådene skal sammen med uddannelserne lægge en fleksibel kapacitetsplan over flere år på baggrund af de unges søgemønstre.

5 Bedre vejledning

Danske Regioner ønsker bedre vejledning af de unge i form af efteruddannelse af lærere og brobygning mellem skole og erhvervsuddannelser som i Nordjylland med programmet "Den erhvervsfaglige vej til succes" til 3000 folkeskoleelever og "EUD i skolen, skolen i EUD" i Region Syddanmark for 2700 folkeskoleelever.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte