Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fedt med fokus på ordblindhed - mindre fedt med efterskoleår under corona

Glade 2. års elever på Bork Havn Efterskole. I år må eleverne kun være tæt sammen med deres primærgruppe. Men det dæmper kun forventningerne til årets ophold ganske lidt. Foto: Kaj Poulsgaard
Peter Due går nu i gang med sit første år som forstander for Bork Havn Efterskole. Præcis som både 1. og 2. års eleverne glæder han sig helt vildt til et lærerigt år - på trods af corona-begrænsninger.
Annonce

Bork Havn: To sammenhængende sætninger går igen, når man taler med elever på Bork Havn Efterskole; nemlig "at det er enormt fedt, at skolen har stor fokus på ordblindhed" og "at det er fedt at være et sted, hvor alle andre har samme udfordring".

På den måde skiller Bork Havn Efterskole sig ud fra mængden, men på alle andre måder er skole præcis som alle andre efterskoler; det er svært for forældrene at sige farvel, der vil komme hjemve, rengøring bliver aldrig populært og natterend kan være ret sjovt, hvis man kan narre vagten...

Annonce

123 spændte elever

Dagbladet fulgte med søndag, hvor 90 - meget spændte - nye elever og 33 "gamle" elever blev introduceret til det kommende efterskoleår.

Dannebrog på en - næsten - skyfri himmel på en smuk sommerdag. Bork Havn Efterskole tog imod de nye elever på en smuk søndag. Foto: Kaj Poulsgaard

Eftermiddagen begynder i strålende solskind i slipstrømmen på tætpakkede biler med cykler på krogen, og før man for alvor ser den store skole, øjner man Dannebrog mod en - næsten - skyfri himmel. Velkomsten kan ikke være bedre.

Første punkt på programmet er at få sat cyklen på den rette plads i skuret. Foto: Kaj Poulsgaard

Alle elever bliver venligt modtaget af lærerne allerede på parkeringspladsen, og mens de voksne pakker ud, og lige så langsomt begynder at trække mod de tildelte gemakker, får teenagerne tjansen med at bringe cyklen på plads i skuret.

Næste post er værelset.

Annonce

Fagligt rustet og mere moden

Her møder vi først Cecilie Jakobsen, fra Uldum ved Vejle, der har forældrene Tommy Hansen og Susanne Jakobsen med som support.

Cecilie fra Uldum ved Vejle blev afleveret af forældrene Tommy Hansen og Susanne Jakobsen. Foto: Kaj Poulsgaard

- Her er der fokus på ordblindhed, og så ser det bare ud til at være en rigtig god skole i et flot område med skøn natur. Derfor valgte jeg Bork, og jeg forventer at få gode timer, gode venner, et godt sammenhold - altså en god oplevelse, siger Cecilie Jakobsen.


Vi er sikre på, at vi får en pige hjem, der er blevet bedre rustet rent fagligt, og som er blevet mere moden.

Susanne Jakobsen


- Vi er sikre på, at vi får en pige hjem, der er blevet bedre rustet rent fagligt, og som er blevet mere moden, siger Susanne Jakobsen.

Casper og hans forældre får styr på, hvor cykelhjelmen skal mærkes. Foto: Kaj Poulsgaard

Casper fra Esbjerg har fået sine forældre, Kathrine Pagaard og Toke Værndal til at tage slæbet med al udstyret, mens han får styr på cykel og cykelhjelm.

- Vi havde listet en lang række af ordblindeefterskoler op for Casper, men da han så efterskolen her og mulighederne for vandsport lige i nærheden, faldt han for stedet med det samme og traf en hurtig beslutning. Han interesserer sig meget for natur. Egentlig har han ikke været nervøs op til starten, men i dag kan jeg godt mærke, at der er lidt nervøsitet, siger Kathrine Pagaard.

- Jeg forventer at lære noget. Ellers vil jeg tage det, som det kommer, siger Casper.

Pernille Marie Holbeck og Lasse Haaejer er klar til andet år på Bork Havn Efterskole. Foto: Kaj Poulsgaard

Mens 1. års eleverne pakker ud, møder Dagbladet 2. års eleverne Pernille Marie Holbeck fra Kruså og Lasse Haaejer fra Varde.

- Jeg gik på en friskole, og det var først i forbindelse med en test sidst i 8. klasse, at jeg fandt ud af, at jeg var ordblind. Derfor har jeg valgt at tage endnu et år i Bork, for at være sikker på, at jeg har helt styr på alle de redskaber, vi lærer at bruge her, siger Pernille Marie Holbeck.

- Vi så fem skoler, før vi valgte Bork. Her følte jeg mig virkelig velkommen. Og selv om det var svært i begyndelsen, hvor jeg ikke kende nogen, så er det første år gået virkelig godt, og jeg er blevet bedre både fagligt og socialt. Så nu er det egentlig kun hyggeligt, at der kommer nogle nye elever, siger Pernille Marie Holbeck, der erkender, at hun godt kan lide af lidt hjemve ind i mellem, men det hører med til et efterskoleophold.

Annonce

At klare mere

Det er ikke tilfældigt, at der tæt ved opholdsrummet, hvor interviewet finder sted, er en opslagstavle med udklip fra de lokale aviser. Et af udklippene handler om en tidligere elev, der fik en studenterhue, hun aldrig havde drømt om at komme i nærheden af, og et andet opslag om en stribe elever, der tog jagttegn på skolen - heller ikke en test, de tidligere havde regnet med at klare.

Hvilke test Lasse Haaejer vil klare i fremtiden, vides endnu ikke, men han er glad for fællesskabet, og den måde lærerne hjælper ham med at klare ordblindheden.

- Der er stor fokus og små klasser. Det er godt, siger han.

Annonce

Vær åben

Det vigtigste råd som Pernille og Lasse har til de nye elever, er, at de skal være åbne for at møde nye mennesker, og ikke bare sidde på deres værelse.

Coronaen ødelagde ikke så meget af deres sidste skoleår. De lærte hurtigt de nye regler om afstand med mere, men de kunne godt have undværet den ekstra rengøring.

Forstander Peter Due tager imod de nye elever og deres forældre og forklarer om reglerne for, hvor de må sidde i hallen. Foto: Kaj Poulsgaard

Netop rengøring er da også et af de emner, som forstander Peter Due tager op i sin tale til elever og forældre i hallen sidst på eftermiddagen: "Sidste års elever blev eksperter i rengøring, og det gør I også," sagde han til et næsten hørbart suk i salen.

Om corona sagde han også, at der var tre s'er at huske, nemlig at det, der forgik i de fem primær-gruppen, var at Sove, at Spise og at Synge - og så var der ikke flere S'er.... Til dette udsagn, var der så hørbare Smil i salen. I øvrigt var der endnu et stort S på Bork Havn Efterskole i går, der var nemlig hånd-Sprit i rigelige mængder.

Annonce

Giv os lyset tilbage

To meters sanger-afstand var der også. Derfor måtte forstander, lærerne og køkkenpersonale selv synge den smukke "Giv os lyset tilbage", der under normale omstændigheder kunne have fået taget til at løfte sig. "Min ambition er, at I skal blive det bedst syngende elevhold nogensinde", sagde Peter Due.

Peter Due holder sin første velkomsttale til nye elever på Bork Havn Efterskole. Foto: Kaj Poulsgaard

I sin tale lagde han vægt på, at det er fedt at gå på Efterskole, men også hårdt arbejde, for under et højskoleophold udvikler og forandrer man sig i et forpligtende fællesskab. Det handler om dannelse, og "I skal kort sagt finde ud af, hvad det vil sige at være menneske," sagde han blandt andet.

- Jeg glæder mig helt vildt til mit første hele år som forstander. Det har været en fantastisk dag. Vi kunne ikke have ønsket os det bedre, sluttede Peter Due.

Bork Havn Efterskole tog søndag imod eleverne til efterskoleåret 20-21. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Problemulve har helt frit spil blandt husdyr

Annonce