Annonce
Skjern

Faster Andelskasse skal sammenlægges med københavnsk pengeinstitut

Faster Andelskasse skal sammenlægges med Andelskassen Oikos. Hovedsædet bliver i Astrup. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Siden i foråret har der været gang i forhandlinger om sammenlægning af Faster Andelskasse og Andelskassen Oikos. Nu ligger aftalen klar til andelshavernes godkendelse, og hovedsædet for den nye andelskasse bliver i Astrup.
Annonce

FASTER-ASTRUP: 20. december skal Faster Andelskasse lægges sammen med Andelskassen Oikos, der har hovedsæde i København og afdeling i Aarhus.

Det offentliggjorde Faster Andelskasse mandag eftermiddag.

Siden foråret har der været forhandlinger i gang mellem de to andelskasser, og årsagen til sammenlægningen er, at Andelskassen Oikos med tre medarbejdere er for lille til de stigende krav, som Finanstilsynet stiller på det administrative område. Den opgave kan Faster Andelskasse løfte, og samtidig kan en sammenlægning løse en anden udfordring for Faster Andelskasse.

- Vi har svært ved at låne penge ud, fordi lånebehovet ligger meget stabilt her i området. Andelskassen Oikos har mange private kunder, blandt andet med andelsboliger, fortæller direktør Jan Kirkensgaard, Faster Andelskasse, der forventer at det kan blive et nyt marked for Faster Andelskasse.

Desuden har Andelskassen Oikos været udfordret på sin kapital.

Undervejs i forhandlingerne har Faster Andelskasse fundet ud af, at den og Andelskassen Oikos har mange fælles værdier, selvom udgangspunktet er forskelligt. Andelskassen Oikos har oprindelig sine rødder i den gamle JAK-bevægelse, og har et humanitært grundlag som et af sine værdier, blandt andet med at støtte foreetagender i udlandet, som skal hjælpe små projekter i gang. Faster Andelskassses grundlag er at støtte op i lokalområdet - også at hjælpe op om mindre projekter. Som Jan Kirkensgaard siger, så er menneskesynet det samme. FNs 17 verdensmål er Andelskassen Oikos godt i gang med, og det ønsker Faster Andelskasse også at leve op til, så Jan Kirkensgaard er ikke i tvivl om, at der vil være et samarbejde, som der er til gavn for begge parter.

Jan Kirkensgaard understreger, at sammenlægningen hverken kommer til eller må gå ud over lokalområdet i Vestjylland.

- Vi er meget bevidste om, hvad vi er rundet af, fastslår Jan Kirkensgaard.

Sammenlægningen betyder at det fælles selskab kommer til at fortsætte på Faster Andelskasses CVR-nummer. Navnene bevares, og Jan Kirkensgaard bliver direktør for det fortsættende selskab, hvis hovedsæde bliver i Astrup. Bestyrelsesformand Poul Fomsgaard Jensen fortsætter som formand for den nye andelskasse, og næstformand hos Andelskassen Oikos, Kim Valbum, fortsætter som menig medlem af den nye bestyrelse. Der oprettes to valgkredse til repræsentantskabet, så repræsentantskabet kommer til at bestå af i alt 24 medlemmer. De 18 fra Faster Andelskasses valgkreds og de andre seks fra Andelskassen Oikos´valgkreds.

Nu skal sammenlægningen vedtages på ekstraordinære generalforsamlinger i Faster Andelskasse og Andelskassen Oikos, og efterfølgende skal det godkendes af Finanstilsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Planteavlselever er klar

Tarm

18-årig standset uden kørekort

Annonce