Annonce
Skjern

Faster Andelskasse skal sammenlægges med københavnsk pengeinstitut

Faster Andelskasse skal sammenlægges med Andelskassen Oikos. Hovedsædet bliver i Astrup. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Siden i foråret har der været gang i forhandlinger om sammenlægning af Faster Andelskasse og Andelskassen Oikos. Nu ligger aftalen klar til andelshavernes godkendelse, og hovedsædet for den nye andelskasse bliver i Astrup.

FASTER-ASTRUP: 20. december skal Faster Andelskasse lægges sammen med Andelskassen Oikos, der har hovedsæde i København og afdeling i Aarhus.

Det offentliggjorde Faster Andelskasse mandag eftermiddag.

Siden foråret har der været forhandlinger i gang mellem de to andelskasser, og årsagen til sammenlægningen er, at Andelskassen Oikos med tre medarbejdere er for lille til de stigende krav, som Finanstilsynet stiller på det administrative område. Den opgave kan Faster Andelskasse løfte, og samtidig kan en sammenlægning løse en anden udfordring for Faster Andelskasse.

- Vi har svært ved at låne penge ud, fordi lånebehovet ligger meget stabilt her i området. Andelskassen Oikos har mange private kunder, blandt andet med andelsboliger, fortæller direktør Jan Kirkensgaard, Faster Andelskasse, der forventer at det kan blive et nyt marked for Faster Andelskasse.

Desuden har Andelskassen Oikos været udfordret på sin kapital.

Undervejs i forhandlingerne har Faster Andelskasse fundet ud af, at den og Andelskassen Oikos har mange fælles værdier, selvom udgangspunktet er forskelligt. Andelskassen Oikos har oprindelig sine rødder i den gamle JAK-bevægelse, og har et humanitært grundlag som et af sine værdier, blandt andet med at støtte foreetagender i udlandet, som skal hjælpe små projekter i gang. Faster Andelskassses grundlag er at støtte op i lokalområdet - også at hjælpe op om mindre projekter. Som Jan Kirkensgaard siger, så er menneskesynet det samme. FNs 17 verdensmål er Andelskassen Oikos godt i gang med, og det ønsker Faster Andelskasse også at leve op til, så Jan Kirkensgaard er ikke i tvivl om, at der vil være et samarbejde, som der er til gavn for begge parter.

Jan Kirkensgaard understreger, at sammenlægningen hverken kommer til eller må gå ud over lokalområdet i Vestjylland.

- Vi er meget bevidste om, hvad vi er rundet af, fastslår Jan Kirkensgaard.

Sammenlægningen betyder at det fælles selskab kommer til at fortsætte på Faster Andelskasses CVR-nummer. Navnene bevares, og Jan Kirkensgaard bliver direktør for det fortsættende selskab, hvis hovedsæde bliver i Astrup. Bestyrelsesformand Poul Fomsgaard Jensen fortsætter som formand for den nye andelskasse, og næstformand hos Andelskassen Oikos, Kim Valbum, fortsætter som menig medlem af den nye bestyrelse. Der oprettes to valgkredse til repræsentantskabet, så repræsentantskabet kommer til at bestå af i alt 24 medlemmer. De 18 fra Faster Andelskasses valgkreds og de andre seks fra Andelskassen Oikos´valgkreds.

Nu skal sammenlægningen vedtages på ekstraordinære generalforsamlinger i Faster Andelskasse og Andelskassen Oikos, og efterfølgende skal det godkendes af Finanstilsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce