Annonce
Erhverv

Farvel til traktoren: Robotti 150D afsløret i Højmark til tonerne af temaet fra Star Wars - se billeder og video

Præsentation af den selvkørende markrobot, Robotti 150D, samlede masser af interesserede. 15 markrobotter er allerede solgt, og vil snart køre rundt i Europa. Robotten fremstilles i Lem.

HØJMARK: Præcis klokken 15.00 gik det løs, og de tilstedeværendes spænding blev endelig udløst!

Temaet fra "Star Wars" bragede ud gennem højttalerne i laden på Nymøllevej 11, og så dalede den presenning langsomt til jorden, der indtil da havde skjult...

Ta daaa!!!

Robotti 150D!

"Star Wars"-musikken var velvalgt, for Robotti 150D er - som navnet antyder - en robot, nærmere betegnet en markrobot.

Og det Ole Green, manden bag robotten, opfinder, iværksætter og direktør for firmaet AgroIntelli, der har udviklet Robotti, som havde fornøjelsen af at præsentere maskinen.

Inden da havde der været mulighed for at besøge en udstilling, der fortalte nærmere om udvikling og forskning inden for danske landbrugsrobotter gennem de seneste 20 år; en udvikling der nu er kulmineret med Robotti - en selvkørende markrobot, der kan udføre markens opgaver uden traktorfører og dermed bidrage til en mere bæredygtig planteproduktion.

Tidligere modeller af Robotti har været solgt til universiteter og forsøgsgårde, men den nye model kommer meget længere ud.

Annonce
Forhænget er lige faldet, og tilskuerne ser Robotti 150D for første gang. Foto Mads Dalegaard.

15 er solgt

- Allerede nu har vi solgt 16 eksemplarer af den nye model 150D til landmænd og maskinstationer i Europa, der skal leveres her i foråret, så den er i fuld handel, fortalte Ole Green Dagbladet, mens Robotti - omgivet af kameraklikkende- og filmende beundrere - var i gang med at tilså et stykke skrånende mark bag gården på Nymøllevej 11.

- Det er en stor dag for os, som vi har set frem til i mange uger nu. Vi gjorde for nylig op, at der ligger 100 mandeårs ingeniørtid i udviklingen, og det går stadig derop ad, men vi er også sikker på, den har et stort potentiale for sig, sagde Ole Green.

- Robotten her kan bruges til let jordbearbejdning, såbedstilberedning, planteetablering, ukrudtsbekæmpelse, både sprøjtning og mekanisk rensning, til gødningstildeling og til stubbearbejdning om efter efteråret og i princippet alle opgaver undtagen høst.

Han understregede, at Robotti nu skal vises frem for de danske landmænd, så de kan se, at her er en ny mulighed for dem.

Produceret i Lem

Den nye Robotti-model er udstyret med to 75 hestes motorer, i alt 150 heste, svarende til en mindre moderne traktor. Derudover har Robotti fået en større udstyrspakke med kamera til plante-, række- og forhindringsgenkendelse, der er suppleret med en højpræcisions GPS med to centimeter global nøjagtighed.

Står det til Ole Green, er der lagt op til et nyt eksporteventyr - der i øvrigt kommer lokalområdet til gavn.

- Robotten bliver produceret på vores produktionsfaciliteter i Lem, så det er lokalt produceret.

Ole Green var ikke i tvivl om, at Robotti har et stort potentiale.

- Med al den fokus, der er på klimaforandringer og den grønne dagsorden, er vi helt sikre på, at robotter bliver et meget vigtigt element. Det er både udnyttelse af energien, det er at passe på jorden, så den kan suge al det vand, der kommer, det er kunne levere brug af pesticider, så den grønne dagsorden er kun i vores favør; der kan sådan en robot hjælpe rigtig meget.

Imens Dagbladet talte med Ole Green, arbejdede Robotti ufortrødent videre; den arbejdede sig støt og roligt ned for enden af marken, vendte automatisk, og kørte den modsatte vej, hvor den atter blev modtaget af flokken af fotografer.

Så går Robotti i gang med arbejdet.
Direktøren for Agrointelli, Ole Green, havde grund til at være tilfreds. Robotti artede sig helt, som den skulle, da den blev præsenteret for resten af verden. Foto Mads Dalegaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce