Annonce
Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Anker Henning Danmark Jørgensen er ikke til at hive væk fra klappebassinet. Han prøver også at overtale sin mor til at fange en af fladfiskene. Foto: Mads Dalegaard.
Anker er ikke bange for krabberne i klappebassinet hos Fiskeriets Hus. Men en del af museets udstilling om Hvide Sande har også gjort stort indtryk på den lille gæst. - Det er noget, vi kommer til at snakke om de næste par dage, siger Ankers mor.

Hvide Sande: Lige nord for slusen i Hvide Sande ligger der en række små sammenhængende røde huse. Det er her, Fiskeriets Hus holder til. Museum, akvarium, legeplads.

- Man kan se Hvide Sandes historie. Man kan lære mere om slusen og om byen i det hele taget. Vi har akvarium i kælderen med lokale fisk. Både fisk, man selv kan fange derude, men også de fisk, som man normalt ikke ser, fordi fiskerne fanger dem ude på havet. Så det er en måde at vise Hvide Sande frem på, siger museumsleder Jonna Juul Larsen, mens hun giver en tysk familie blå armbånd på.

Når først entréen er betalt, kan man beholde armbåndet på og komme lige så tit, man har lyst.

- Rekorden er tre år, griner Jonna Juul Larsen.

Annonce

Fiskeriets Hus

 • Adresse: Nørregade 2b, 6960 Hvide Sande
 • Åbningstider:
  • Fra palmesøndag til 1. november: klokken 10-17 hver dag
  • Fra 1. november til palmesøndag: klokken 10-16 hver dag
 • Priser:
  • Voksne: 95 kroner
  • Pensionister: 75 kroner
  • Børn: 30 kroner
 • Attraktioner: Museet har et stort skib, som man må lege på. Også klappebassinet, hvor man må røre fiskene, er et stort hit blandt gæsterne.

"Mor, drukner han?"

Det første, der fanger de fleste gæsters øje, er et stort skib, der står nede for enden af en trappe lige til venstre, når man kommer ind.

- Skibet må man lege på, lige så tosset man vil. Det er rigtigt populært i aldersgruppen tre til ti år. Der er mange lokale, der har været her med skolen, og når de så kommer med familien, så siger de "se, jeg sagde jo, det var her", fortæller museumslederen.

Men det er ikke det store skib, der har fanget snart femårige Anker Henning Danmark Jørgensens øje. I museets udstilling om Hvide Sande er der en glasmontre med et skib, der er ved at synke.

- Mooaaar, kom og se!, siger han.

- Ja, der er en båd, der er kæntret.

- Der er vand på skibet, og se! Der ligger en i vandet.

- Det er noget af en ulykke.

- Mor, tror du, han drukner?

- Ja, hvis der ikke kommer hjælp, så gør han nok. Måske er han på vej hen til redningsbåden.

- Men den vender på hovedet!

På ravjagt

I hjørnet ved siden af lukafet fra skibet RI 433 Ruth Mathiesen fra 1974 er der en udstilling med ting, man kan finde på stranden langs vestkysten.

- Er det en hummer?, udbryder otteårige Noah Lewe Winkelmann.

Han peger på nogle ægkapsler fra rokker.

- Dem har vi fundet ved stranden. Østersskaller har vi også fundet, siger han.

- Vi går tur ved stranden hver dag, men vi har ikke fundet rav endnu. Det vil jeg gerne finde, siger Noah, der tilhører det danske mindretal i Sydslesvig.

Vejret udenfor er overskyet, og uden udsigt til opklaring er en strandtur ikke det, der står højest på resten af familiens ønskeliste.

- Kom nu, skal vi ikke se, om vi kan finde rav, plager Noah.

- Det kan være, vi skal på sådan en tur med ravgaranti, griner Noahs bedstemor Siine Hoop.

I Fiskeriets Hus kan man se et lukaf fra et skib fra 1974. De små "vinduer" ved bordet er besætningens senge. Foto: Mads Dalegaard.

Ikke bange for krabber

I mellemtiden er Anker sammen med sin storebror Otto nået ned til akvariet i kælderen. Drengene har fundet frem til Fiskeriets Hus' klappebassin. Her er der både krabber og fladfisk, som man gerne må røre ved. Hvis man altså kan fange dem.

- Det er meget sjovt at være på museum. Men det sjoveste er at røre ved fiskene. Men jeg har ikke rørt ved krabberne. Jeg tror godt, de store kan nappe lidt, siger 11-årige Otto .

- Jeg er ikke bange, erklærer Anker og hiver en krabbe op af bassinet.

- Ja, han er meget modig, griner drengenes mor Anne Katrine Danmark Jørgensen.

- Men det, der gjorde størst indtryk på ham, var nok det kæntrede skib ovenpå. Han var henne for at hente os flere gange, så vi kunne se det. Det var noget, der gjorde stort indtryk, og det kommer vi nok til at snakke om de næste par dage, siger hun, der endelig har fået børnene væk fra bassinet, så de kan få vasket hænder.

- Men de skulle også hives væk, griner hun.

Noah Lewe Winkelmann, lillebror Mika og bedstemor Siine snakker om, hvilke ting man kan finde ved stranden, og hvilke ting de allerede har fundet. Foto: Mads Dalegaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce