Annonce
Indland

Far er skyldig i voldtægt mens mor frifindes i Vejen-sagen

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Retten finder det ikke bevist, at børn blev udsat for overgreb og mishandling i det omfang, anklager hævder.

Retten i Esbjerg har ikke fundet det bevist, at et forældrepar fra Vejen har begået alle de seksuelle overgreb og tilfælde af vold, de anklages for.

Derfor har retten pure frifundet en 60-årige kvinde, mens en 63-årig mand er fundet skyldig i ét af 17 anklagepunkter.

Det handler om flere tilfælde af voldtægt af et af de fire børn.

Overgrebene skal ifølge børnenes forklaringer have fundet sted for mere end 25 år siden. Men retten føler sig ikke overbevist om, at man kan fæstne lid til alle børnenes forklaringer.

- Der består en risiko for, at en betydelig del af børnenes erindringer kan være blevet påvirket på forskellig vis i tiden efter anbringelsen, lyder det, da retsformand Lisbeth Christensen læser den såkaldte skyldkendelse op.

Faren findes dog skyldig i voldtægt af et af børnene. Retten finder det bevist, at faren flere gange fra december 1990 til juni 1991 havde samleje med sin steddatter. Han formåede hende også til at udføre oralsex på sig. Nogle af overgrebene fandt ifølge retten sted ved brug af vold.

Derimod finder retten det ikke bevist, at moren deltog i eller overværede overgrebene.

Det fremgår af den 21 sider lange skyldkendelse, at dommere og nævninger har været uenige om skyldsspørgsmålet. Men stemmeflertallet har bestemt.

Sagen mod forældreparret begyndte at rulle i august 2017, da et af børnene anmeldte forældrene til politiet. Det førte til anholdelse af forældreparret i november 2017.

Forældrene har nægtet sig skyldige og hævder, at anklagerne er grebet ud af den blå luft.

Desuden har forældrenes forsvarsadvokater gjort gældende, at flere af forholdene falder for forældelsesfristen.

Retten finder dog, at forholdet, som faren findes skyldig i, ikke er forældet

I en pause siger forsvarsadvokat Jørgen Iversen, der repræsenterer den 60-årige kvinde, at hun er meget lettet over frifindelsen.

- Retten siger, at man skal være meget varsomme med at tage den slags anklager for gode varer, siger han.

Forældrene har været varetægtsfængslet i halvandet år, og Jørgen Iversen bebuder allerede nu, at den frifundne kvinde vil kræve erstatning.

Forsvarsadvokat Allan Sørensen repræsenterer den 63-årige mand.

- Han er meget tilfreds med, at hans samlever er frifundet, lyder advokatens eneste kommentar.

Retten genoptager senere på formiddagen sagen, når anklager og forsvarsadvokat skal argumentere for en passende straf til den 63-årige mand.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Skjern

Julehjælpen rykker ud i de næste uger

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce