Annonce
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

RI 524 "James Robert" som den så ud i januar. I dag er det ikke meget tilbage ovenvande af kutteren, hvis vrag dog fortsat udgør en sikkerhedsrisiko, indtil det bliver fjernet. Foto: Ren Strand Fanø
Udvalgsformand kalder det for en vigtig sejr, at vestjysk skibsvrag nu fjernes fra kysten, uden at det kommer til at koste Fanø-borgerne skattepenge.

Fanø/Hvide Sande: Den forliste kutter RI 524 "James Robert" nåede at fejre et halvt års jubilæum som forlist ud for kysten på Fanø. Men nu, godt seks måneder efter, at kutteren drev i land efter en brand om bord i januar, sker der noget. Torsdag 25. juli påbegyndes arbejdet med at fjerne det efterhånden ituslåede skib, der stammer fra Hvide Sande, fra kysten.

- Vi var i den prekære situation, at ingen af de myndigheder, der normalt tager sig af den slags, ville få det fjernet. Derfor har vi måttet gøre det for egen risiko, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Fanø Kommune og formand for erhvervs- natur og teknikudvalget Christian Lorenzen (K).

12. juli indvilligede forsikringsselskabet, der har ansvaret for kutteren, i at stå for at fjerne resterne af det efterhånde noget forvitrede vrag. Men det skete ikke, før Fanø Kommune sendte en presbold af sted, hvor man truede med polititanmeldelse og med selv at foretage oprydningen for forsikringsselskabets regning.

Annonce

Heldigt badevejr

I det halve år, der er gået, siden skibet forliste, har det været en kamp mod uret om at få vraget fjernet, og Christian Lorenzen siger, at fjernelsen sker i 11. time. Han og resten af kommunalbestyrelsen samt foreningen Ren Strand Fanø har været bekymret for den sikkerhedsrisiko, som et vrag i svømmeafstand fra kysten udgjorde, når der kommer badende turister.

- Held i uheld, så har der ikke været mange badedage indtil nu. Vores mål har været at få vraget fjernet, inden der kommer seriøse mængder af turister, som skal bade i området, siger han.

Christian Lorenzen kalder den kamp, som kommunalbestyrelsen har taget, for principiel og vigtig for andre kystkommuner.

- Jeg og de andre medlemmer i kommunalbestyrelsen er valgt til at passe bedst muligt på skatteborgernes penge. Hvis vi selv havde betalt for at få vraget fjernet, havde vi ikke vundet noget - så havde vi åbnet en ladeport for, at hvis noget lignende sker i fremtiden, så vil ejere eller forsikringselskaber henvise til, at kommuner i denne sag selv har betalt for at fjerne et vrag, siger han.

Fjernes i denne uge

Torsdag begynder et entreprenørfirma at suge sand væk omkring kutteren, og fredag regner man med at kunne hale vraget i land. Hvis ikke det kan lade sig gøre, vil man findele kutteren på stedet og bjærge vragdelene i land.

RI 524 "James Robert" begyndte at tage vand ind 11. januar ud for Hvide Sande, hvorefter besætningen blev reddet fra kutteren, som dog ikke sank, men drev mod syd.

To dage senere blev to besætningsmedlemmer, heriblandt skipperen, sat om bord for at få skibet i havn i Esbjerg. Der opstod dog brand på "James Robert", og besætningen måtte for anden gang i løbet af én weekend reddes væk fra kutteren.

Det brændende skib drev i land ved Fanø, hvor det efterfølgende er tømt for forurenende diesel og olie. Siden har RI 524 ligget og er blevet nedbrudt i brændingen, og det har sendt vragdele ind på stranden til stor gene for de lokale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Annonce