Annonce
Indland

Advokater om skilsmisseregel: Har opnået absolut intet

Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Ny skilsmisseregel skulle ligestille forældre og skåne børn, men binder parterne i konflikten, mener advokat.

- Man har opnået absolut intet ud over at være konfliktoptrappende og forlænge sagsbehandlingstiden.

Så kort opsummerer Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater, en ny skilsmisseregel, der blev indført 1. april.

Formålet med reglen var at ligestille forældre og skåne børnene under skilsmisser. Det skulle blandt andet ske ved at lade barnet have bopæl hos både far og mor de tre første måneder efter skilsmissen.

Den nye regel virker dog direkte mod hensigten, mener Anne Broksø.

- De nye regler betyder, at når forældre finder ud af, at de ikke vil være sammen mere, så har man indført en tre måneder lang periode, hvor de ikke kan få hjælp til at tage stilling til, hvor barnet skal bo, siger hun og tilføjer:

- Det betyder, at man reelt forlænger den periode, hvor forældrene er i konflikt, med tre måneder.

Anne Broksø fortæller, at mange forældre er bange for at flytte fra en fælles bolig i løbet af de tre måneder.

Det skyldes ikke mindst, at der er normal praksis, at den forælder, hvor børnene har folkeregistreret adresse hos, er bedst stillet i retten.

Og det går ifølge Anne Broksø ud over børnene, der er tvunget til at bo midt i konflikten i tre måneder ekstra.

Det var et enigt Folketing, der vedtog de nye regler for skilsmisser. Ud over at skåne børnene i skilsmissefamilier, skulle reglerne også ligestille de konfliktramte forældre.

Ingen af delene er dog blevet opnået, mener Anne Broksø.

- Det har intet med ligestilling at gøre. Det er tre måneder, hvor ingen forældre - uanset om man er mand eller kvinde - kan få hjælp, siger hun.

- Det er en uheldig regel, og hvis man hjælpe disse familier, så bør man ophæve reglerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce