Annonce
Alarm 112

Familie til dræbt kvinde i Marokko vil forebygge terror

Youssef Boudlal/Reuters
Familien til Maren Ueland, der blev dræbt i Marokko, vil bruge en eventuel erstatning på at bekæmpe terror.

I december sidste år blev veninderne Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen - fra henholdsvis Norge og Danmark - dræbt under en telttur i Atlasbjergene i Marokko.

Torsdag ventes der at falde dom i sagen ved en særlig anti-terrordomstol i byen Salé i Marokko, hvor i alt 24 mænd sidder på anklagebænken.

Men inden dommerne trækker sig tilbage for at diskutere spørgsmål om skyld og straf, får samtlige tiltalte mulighed for at komme til orde.

Desuden vil den marokkanske bistandsadvokat for Maren Uelands familie, Azzedine Kabbaj, udnytte retsmødet til at fremlægge et krav om erstatning.

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Hvis retten finder, at familien har krav på erstatning, skal pengene gå til forebyggelse af terror i Marokko.

Drabene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen skete angiveligt i Islamisk Stats navn. Og den type forbrydelser ønsker familien at forebygge.

Terrorforebyggelsen skal ske i marokkanske fængsler og gennem uddannelse i Marokko, oplyser familiens norske bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen, til Stavanger Aftenblad.

Konkret vil familien oprette en fond i Maren Uelands navn, hvorfra arbejdet skal finansieres. Hvor stort et beløb, familien kræver i erstatning, har inden torsdagens retsmøde været uvist.

Det har tidligere været fremme, at danske Louisa Vesterager Jespersens familie kræver en erstatning på ti millioner marokkanske dirham - hvilket svarer til knap syv millioner kroner.

Det mener bistandsadvokaten for Maren Uelands familie, Azzedine Kabbaj, dog er et urealistisk højt beløb.

- Det er meget overdrevet. Et realistisk bud vil være halvdelen eller lidt mindre, men der er ingen klare regler. Det er op til dommeren at afgøre, siger han til Stavanger Aftenblad.

Anklagemyndigheden går efter dødsstraf til de tre hovedmistænkte mænd i sagen. Marokko har dog ikke eksekveret en dødsdom siden 1993.

Derudover går anklagemyndigheden ifølge nyhedsbureauet AFP efter domme på mellem 15 års fængsel og livstid til de øvrige 21 tiltalte.

De skandinaviske veninder blev dræbt med kniv og efterfølgende halshugget.

/ritzau/

Annonce
Youssef Boudlal/Reuters
Youssef Boudlal/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lille bil fik smadret forrude

Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Ringkøbing-Skjern

V-formand og manden bag baglandsoprøret: Jeg ved godt, hvad Løkke mente, da han sagde tak for alt - til de fleste

Annonce