Annonce
Danmark

FAKTA: Sådan kan Danmark nå CO2-mål inden 2030

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et særligt bundfradrag til blandt andet landbruget kan give incitament til at reducere CO2-udledning.

Initiativet Small Great Nation, som er et samarbejde mellem tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte, har lavet et bud på, hvordan Danmark billigst kommer i mål med ambitionen om CO2-reduktion inden 2030.

Annonce

Et bredt flertal i Folketinget blev sidste år enig om en klimalov. Hovedelementet er, at Danmark inden 2030 vil arbejde for at reducere CO2-udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Her er udpluk fra Small Great Nations bud på, hvordan det kan ske:

* Der skal være en ensartet afgift på udledning af drivhusgasser. Pejlemærker bliver en afgiftssats på 1000 kroner per udledt ton CO2 i 2025 og 1250 kroner per udledt ton i 2030.

* Det skal ses i forhold til, at den nuværende CO2-afgift, som de mest klimabelastende virksomheder er fritaget for, er 170 kroner per ton.

* Landbruget og nogle få andre sektorer, som udleder meget CO2, får en reduceret afgiftssats i en overgangsperiode. Det skal forhindre, at virksomheder inden for disse områder kan finde på at flytte produktionen til udlandet.

* Bundfradraget til de energiintensive virksomheder skal ligge på 80 procent af deres historiske udledning.

* Dette fradrag skal gradvist udfases inden 2050, i takt med at virksomhederne tilpasser deres udledning.

* Der skal være en reduktion til 75 procent af det eksisterende niveau for energiafgifter frem mod 2025. Afgifter på benzin og diesel bliver dog ikke reduceret.

* Klimarådet skal overvåge udviklingen løbende og komme med forslag til justeringer af afgifter, således at den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent kommer i mål.

Kilder: Kraka, Deloitte, Berlingske.

/ritzau/

Link til artikel fra Kraka
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce