Annonce
Indland

FAKTA: Regeringen foreslår hastelov for at inddæmme corona

Tvangsindlæggelse, adgang til boliger uden retskendelse og tvangsmæssig vaccination er en del af lovforslag.

Regeringen har torsdag fremsat et forslag til en hastelov, som skal give sundheds- og ældreministeren mulighed for at iværksætte tiltag, der skal dæmme op for spredningen af coronavirus.

Annonce

Lovforslaget forventes at blive vedtaget allerede senere torsdag.

Her er et overblik over en del af indholdet i regeringens forslag til en hastelov:

* Tvangsindlæggelse:

Sundheds- og ældreministeren kan påbyde personer, som er smittet med coronavirus, eller som formodes at være smittet med coronavirus, at lade sig undersøge af en læge.

Hvis påbuddet ikke følges, kan den pågældende ved politiets hjælp sendes til en læge til undersøgelse. Om nødvendigt kan den pågældende ved politiets hjælp tvangsindlægges til observation på et sygehus.

For at håndhæve det kan myndigheder uden retskendelse få adgang til den pågældendes bolig.

* Mulighed for at forbyde arrangementer og forsamlinger:

Sundheds- og ældreministeren kan i forhandling med justitsministeren forbyde afholdelse og deltagelse i større forsamlinger, arrangementer og begivenheder. Det gælder både indendørs, udendørs, offentlige og private arrangementer.

Det kan eksempelvis være generalforsamlinger, idrætsarrangementer, koncerter og lignende.

Forbud mod forsamlinger og arrangementer må dog kun være midlertidige og kun så længe, det er nødvendigt for at inddæmme sygdom.

* Mulighed for at lukke offentlige institutioner:

Regeringen foreslår at indsætte ny bestemmelse i epidemiloven, som gør det muligt at indføre forbud mod adgangen til offentlige institutioner. Det kan eksempelvis være biblioteker og svømmehaller.

* Afspærring af områder:

Regeringen foreslår også, at sundheds- og ældreministeren kan påbyde, at der skal ske afspærring af et område, hvor en alment farlig sygdom - som coronavirus - optræder, eller hvor der er risiko for, at den bringes ind.

Sundheds- og ældreministeren fastsætter nærmere regler for afgrænsning af området. Ministeren kan også fastsætte regler om restriktioner for personer, der bor eller opholder sig i området.

Det skal desuden være muligt at fastsætte regler om, at redningsarbejdere, hjemmehjælpere og skraldemænd godt må færdes i området.

* Tvangsmæssig vaccination:

Hvis udbredelsen af en alment farlig sygdom ikke kan forhindres ved at bruge mindre vidtgående foranstaltninger, skal sundheds- og ældreministeren kunne kræve tvangsmæssig vaccination af "nærmere bestemte risikogrupper".

Det skal ske efter indstilling fra Sundhedsstyrelsen.

Der er endnu ikke udviklet en vaccine mod det nye coronavirus.

Kilde: Lovforslag til ændring af lov om foranstaltninger mod smitsomme og andre overførbare sygdomme.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce